Pieczony ser camembert z ziołami i orzechami - błyskawiczna przekąska dla gości
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Pieczony camembert to doskonała i przekąska, gdy przychodzą goście. Podajemy taki ser na stół, goście się zajadają a my kończymy danie główne albo pyszną sałatkę. Niektóre sery są sprzedawane w specjalnych drewnianych koszyczkach, w papierze pergaminowym, który można zapiekać. Jeśli ser pieczemy na grillu - pakujemy go w folię. Taka serowa uczta jest świetnym preludium do wspólnego ucztowania.
SKŁADNIKI
- 1 lub 2 okrągłe sery typu camembert (w zależności od liczby gości)
- świeże (lub suszone) zioła: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia
- 1 op. mieszanki różnych orzechów
- bagietka lub chlebki typu pita
- główka czosnku
- kilka łyżek miodu lub powideł żurawinowych
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główkę czosnku przekrawamy na pół. Obie połówki wkładamy do piekarnika częścią nieobraną do spodu.
- Ser otwieramy nacinamy na krzyż, dorzucamy do niego zioła, kilka orzechów, opakowanie z powrotem zamykamy, jeśli jest przystosowane do pieczenia albo przekładamy do żaroodpornego naczynia. Jeśli pieczemy na grillu - wszystkie składniki pakujemy w folię aluminiową.
- Ser, czosnek orzechy i resztę ziół pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 120-130 stopni Celsjusza ok. 8-10 min.
- Wszystko razem podajemy na stół razem z bagietką, miodem lub konfiturami. Upieczony czosnek rozsmarowuje się na kawałkach bagietek, dodaje zioła. Ser wyjada się ze wspólnego naczynia za pomocą kawałków bagietek, które dodatkowo można maczać w miodzie i przegryzać orzechami.