Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynki dojrzewającej
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynki dojrzewającej to pyszna przystawka na ciepło lub dodatek do pieczonego mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 4-6 plastrów szynki dojrzewającej
- 4 cebulki ze szczypiorem
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki masła
- 2 czubate łyżki parmezanu lub innego twardego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- Przestudzić ziemniaki, odciąć 1/3 i wydrążyć łyżeczką ziemniaki.
- Odcięte i wydrążone kawałki ziemniaka rozetrzeć z masłem na mus.
- Szynkę pokroić drobno i dodać do musu.
- Cebulkę posiekać i również dodać do musu razem ze startym parmezanem.
- Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Powstałą masą napełnić wydrążone ziemniaki.
- Ziemniaki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia powierzchni.