Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynki dojrzewającej

2021-03-29
Pieczone ziemniaki nadziewane musem
Autor: Shutterstock Ziemniaki nadziewane musem i zapieczone to pyszna przystawka na ciepło
łatwy
45 min
4

Pieczone ziemniaki nadziewane musem z szynki dojrzewającej to pyszna przystawka na ciepło lub dodatek do pieczonego mięsa. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4-6 plastrów szynki dojrzewającej
  • 4 cebulki ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 czubate łyżki parmezanu lub innego twardego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. 
  • Przestudzić ziemniaki, odciąć 1/3 i wydrążyć łyżeczką ziemniaki. 
  • Odcięte i wydrążone kawałki ziemniaka rozetrzeć z masłem na mus. 
  • Szynkę pokroić drobno i dodać do  musu.
  • Cebulkę posiekać i również dodać do musu razem ze startym parmezanem.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszać. 
  • Powstałą masą napełnić wydrążone ziemniaki.
  • Ziemniaki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia powierzchni.