Roladki z tortilli z kurczakiem. Przekąska na ciepło, która zawsze się udaje

Pieczone roladki z tortilli nadziewane kurczakiem - sprawdź, jakie to proste i pyszne!
Autor: Shutterstock Pieczone roladki z tortilli, czyli taquitos zrobisz szybko i niedrogo
łatwy
25 min
4

Pieczone roladki z tortilli nadziewane kurczakiem to znakomity pomysł na imprezową przekąskę na ciepło. Są łatwe do przygotowania, niedrogie i smakują prawie każdemu. Ten przepis szczególnie spodoba się osobom, które gotują w duchu zero waste - do nadzienia roladek z tortilli można użyć mięsa z kurczaka z rosołu lub resztek pieczonego drobiu.

SKŁADNIKI

  • ok. 40 dag mięsa z kurczaka - pieczonego lub gotowanego, np. z rosołu
  • paczka tortilli
  • opakowanie serka kanapkowego
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • pół pęczka szczypiorku
  • do smaku: sól, pieprz, odrobina chili, papryka słodka wędzona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka pokroić w kawałki, wymieszać z serkiem kanapkowym.
  • Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do masy.
  • Szczypiorek posiekać, także dosypać do masy.
  • Całość doprawić do smaku.
  • Farsz układać na plackach tortilli i zawijać je w roladki.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, do zrumienienia tortilli
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej