Roladki z tortilli z kurczakiem. Przekąska na ciepło, która zawsze się udaje
2022-12-29

łatwy
25 min
4
Pieczone roladki z tortilli nadziewane kurczakiem to znakomity pomysł na imprezową przekąskę na ciepło. Są łatwe do przygotowania, niedrogie i smakują prawie każdemu. Ten przepis szczególnie spodoba się osobom, które gotują w duchu zero waste - do nadzienia roladek z tortilli można użyć mięsa z kurczaka z rosołu lub resztek pieczonego drobiu.
SKŁADNIKI
- ok. 40 dag mięsa z kurczaka - pieczonego lub gotowanego, np. z rosołu
- paczka tortilli
- opakowanie serka kanapkowego
- 10 dag ostrego żółtego sera
- pół pęczka szczypiorku
- do smaku: sól, pieprz, odrobina chili, papryka słodka wędzona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka pokroić w kawałki, wymieszać z serkiem kanapkowym.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do masy.
- Szczypiorek posiekać, także dosypać do masy.
- Całość doprawić do smaku.
- Farsz układać na plackach tortilli i zawijać je w roladki.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, do zrumienienia tortilli
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne