Pieczone Kalerosse z czosnkiem i parmezanem - przepis na pyszny podwieczorek

2021-03-29
M. K.
Pieczone Kalerosse z czosnkiem i parmezanem - przepis na pyszny podwieczorek
Autor: Fit&Easy Przepis na zimowy podwieczorek.
łatwy
10 min
4

Kalerosse to szczególne warzywo, które nieczęsto gości w naszej kuchni. Sprawdź, jak zrobić z niego przepyszny podwieczorek, który będzie idealnym posiłkiem na chłodne, zimowe wieczory.

Na podst. mat. pras. Fit&Easy

SKŁADNIKI

  • 150 g Kalerosse Fit&Easy
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 200° C.
  • Przekroić różyczki Kalerosse wzdłuż na pół, większe różyczki można przekroić na trzy lub cztery cząstki, tak by mogły piec się równomiernie.
  • Ząbki czosnku również pokroić na cząstki.
  • Oliwę, sól i pieprz wymieszać w miseczce. Pokrojone Kalerosse oraz czosnek wrzucić do miski z sosem i dokładnie wymieszać, tak by równomiernie pokryły się oliwą.
  • Kalerosse i czosnek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 12 minut. Wysunąć blaszkę z piekarnika - przemieszać Kalerosse i czosnek łopatką by nie przywarły do papieru podczas pieczenia, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypać tartym parmezanem.
M. K.