Pieczone Kalerosse z czosnkiem i parmezanem - przepis na pyszny podwieczorek
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Kalerosse to szczególne warzywo, które nieczęsto gości w naszej kuchni. Sprawdź, jak zrobić z niego przepyszny podwieczorek, który będzie idealnym posiłkiem na chłodne, zimowe wieczory.
Na podst. mat. pras. Fit&Easy
SKŁADNIKI
- 150 g Kalerosse Fit&Easy
- 6-8 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 200° C.
- Przekroić różyczki Kalerosse wzdłuż na pół, większe różyczki można przekroić na trzy lub cztery cząstki, tak by mogły piec się równomiernie.
- Ząbki czosnku również pokroić na cząstki.
- Oliwę, sól i pieprz wymieszać w miseczce. Pokrojone Kalerosse oraz czosnek wrzucić do miski z sosem i dokładnie wymieszać, tak by równomiernie pokryły się oliwą.
- Kalerosse i czosnek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 12 minut. Wysunąć blaszkę z piekarnika - przemieszać Kalerosse i czosnek łopatką by nie przywarły do papieru podczas pieczenia, wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać tartym parmezanem.