Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy
2021-05-11
łatwy
0 min
4
Pieczeń rzymska z indyka i cukinii to łatwy przepis na pyszny klops drobiowy. Wyborna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i cukinii smakuje na ciepło, jak i na zimno. Soczysty klops indyczy najlepiej podawać z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii, młodej i z cienką skórką, lub kabaczka
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 jajka
- 1 cebula
- 250 g bułki tartej
- 100 ml oleju
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć do durszlaka lub sitka i odstawić na 1 godzinę, aby odciekł nadmiar soku. Po godzinie cukinię odcisnąć.
- Cebulę również zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
- Oddzielić żółtka od białek, białka zachować.
- Do miski przełożyć odciśniętą cukinię, cebulę, mięso mielone, żółtka, olej oraz wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać do mięsnej masy.
- Masę z mięsa i cukinii przełożyć do długiej formy keksowej wyłożone papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę z pieczenią rzymską wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut z funkcją grzania góra-dół.
- Można podawać na ciepło lub zimno.