Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii: przepis na pyszny klops drobiowy
Autor: Shutterstock Pyszny  klops z mięsa indyczego i soczystej cukinii
łatwy
0 min
4

Pieczeń rzymska z indyka i cukinii to łatwy przepis na pyszny klops drobiowy. Wyborna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego i cukinii smakuje na ciepło, jak i na zimno. Soczysty klops indyczy najlepiej podawać z sosem pomidorowym. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii, młodej i z cienką skórką, lub kabaczka
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 250 g bułki tartej
  • 100 ml oleju
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć do durszlaka lub sitka i odstawić na 1 godzinę, aby odciekł nadmiar soku. Po godzinie cukinię odcisnąć.
  • Cebulę również zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
  • Oddzielić żółtka od białek, białka zachować. 
  • Do miski przełożyć odciśniętą cukinię, cebulę, mięso mielone, żółtka, olej oraz wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać do mięsnej masy. 
  • Masę z mięsa i cukinii przełożyć do długiej formy keksowej wyłożone papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać. 
  • Formę z pieczenią rzymską wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 60 minut z funkcją grzania góra-dół. 
  • Można podawać na ciepło lub zimno.