Pieczarki faszerowane twarogiem - niedroga, a zaskakująca smakiem przekąska na zimno

Pieczarki nadziewane twarogiem
Autor: Shutterstock Pieczarki nadziewane twarogiem to świetny pomysł na przystawkę.
łatwy
25 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczarki faszerowane twarogiem to niedroga i bardzo smaczna przystawka, którą możesz zaskoczyć swoich gości. Znakomita na szwedzki stół jako przekąska lub jako starter przed daniem głównym. 

SKŁADNIKI

  • 12 średnich pieczarek
  • 0,5 kostki twarogu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 małe czerwone jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie odrobina świeżego estragonu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, a następnie wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, odcedzić, usunąć ogonki.
  • Ogonki pieczarek posiekać w drobną kostkę, podobnie jak selera i jabłko. 
  • Migdały wrzucić na chwilę na suchą patelnię i delikatnie podprażyć, zdjąć z patelni, posiekać.
  • Twaróg rozdrobnić widelcem i utrzeć z dodatkiem musztardy, soli i pieprzu.
  • Dodać do niego posiekane ogonki pieczarek, jabłko, selera i migdały. Wymieszać.
  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny oraz estragonem i posmarować nią wnętrza kapeluszy pieczarek.
  • Każdą pieczarkę nadziać porcją farszu i wstawić na poł godziny do lodówki.
  • Przed podaniem można udekorować płatkami migdałów i plasterkami selera naciowego.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej