Pieczarki faszerowane twarogiem - niedroga, a zaskakująca smakiem przekąska na zimno
2021-12-01

łatwy
25 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pieczarki faszerowane twarogiem to niedroga i bardzo smaczna przystawka, którą możesz zaskoczyć swoich gości. Znakomita na szwedzki stół jako przekąska lub jako starter przed daniem głównym.
SKŁADNIKI
- 12 średnich pieczarek
- 0,5 kostki twarogu
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 małe czerwone jabłko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- opcjonalnie odrobina świeżego estragonu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, a następnie wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, odcedzić, usunąć ogonki.
- Ogonki pieczarek posiekać w drobną kostkę, podobnie jak selera i jabłko.
- Migdały wrzucić na chwilę na suchą patelnię i delikatnie podprażyć, zdjąć z patelni, posiekać.
- Twaróg rozdrobnić widelcem i utrzeć z dodatkiem musztardy, soli i pieprzu.
- Dodać do niego posiekane ogonki pieczarek, jabłko, selera i migdały. Wymieszać.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny oraz estragonem i posmarować nią wnętrza kapeluszy pieczarek.
- Każdą pieczarkę nadziać porcją farszu i wstawić na poł godziny do lodówki.
- Przed podaniem można udekorować płatkami migdałów i plasterkami selera naciowego.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?