Pianka z buraków: pomysł na elegancką przystawkę

2021-03-29
Pianka z buraków: pomysł na elegancką przystawkę
Autor: materiały prasowe Knorr Efektowna pianka buraków stanowi ciekawy wstęp do większej uczty kulinarnej
łatwy
50 min
4

Pianka z buraków wygląda efektownie i znakomicie smakuje. Co więcej, łatwo ją przygotować! Przetestuj przepis na piankę z buraków autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg buraków
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • cytryna
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
  • łyżka masła
  • łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
  • Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  • Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
  • Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
  • Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem, wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.