Pianka z buraków: pomysł na elegancką przystawkę
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pianka z buraków wygląda efektownie i znakomicie smakuje. Co więcej, łatwo ją przygotować! Przetestuj przepis na piankę z buraków autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg buraków
- Sos sałatkowy do mizerii Knorr
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- cytryna
- 40 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
- łyżka masła
- łyżka octu
- sól
- pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
- Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
- Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
- Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem, wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.