Pasztet z wątróbek drobiowych: podajemy łatwy przepis

Pasztet najlepiej przygotować z wątróbek gęsich, ale mogą być również kurze. Szybki, łatwy do wykonania, wykwintny i tani - danie ma mnóstwo zalet. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić pasztet z wątróbek drobiowych.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia, Pasztet z wątróbek gęsich, Pasztet z wątróbki bez pieczenia.
250 g wątróbek drobiowych
50 g masła
1 czerwona cebulka
1 ząbek czosnku
łyżka suszonego tymianku
łyżka brandy
sól, pieprz
natka pietruszki
suszona żurawina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Na głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić wątróbki – smażyć przez kilka minut, tak by ze wszystkich stron były ścięte. Dolać brandy, dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia. Wątróbki wyjąć, zmiksować blenderem.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, dodać tymianek, zgnieciony czosnek, po czym razem z posiekaną natką dołożyć do zmiksowanych wątróbek i jeszcze raz zmiksować.
Żurawinę zalać gorącą wodą, odcedzić. Dodać do masy pasztetowej, delikatnie wymieszać. Pasztet można formować w roladki zawinięte w folię spożywczą, włożyć do miseczki lub rozsmarować na blasze, a po wystudzeniu w lodówce (co najmniej dwie godziny) pokroić w kosteczki.
Można też nie dodawać żurawiny, a zamiast tego pasztet podać z żurawinową konfiturą, polać żurawinowym, borówkowym lub malinowym sosem. Podawać z grzankami, sałatą i białym winem.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.