Pasztet z wątróbek drobiowych: podajemy łatwy przepis

pasztet-z-watrobek-drobiowych-jak-go-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet drobiowy - smaczny i łatwy w przygotowaniu
łatwy
20 min
4

Pasztet najlepiej przygotować z wątróbek gęsich, ale mogą być również kurze. Szybki, łatwy do wykonania, wykwintny i tani - danie ma mnóstwo zalet. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić pasztet z wątróbek drobiowych.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia, Pasztet z wątróbek gęsich, Pasztet z wątróbki bez pieczenia.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.

SKŁADNIKI

  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 50 g masła
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka suszonego tymianku
  • łyżka brandy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • suszona żurawina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić wątróbki – smażyć przez kilka minut, tak by ze wszystkich stron były ścięte. Dolać brandy, dodać sól i pieprz, zdjąć z ognia. Wątróbki wyjąć, zmiksować blenderem.
  • Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, dodać tymianek, zgnieciony czosnek, po czym razem z posiekaną natką dołożyć do zmiksowanych wątróbek i jeszcze raz zmiksować.
  • Żurawinę zalać gorącą wodą, odcedzić. Dodać do masy pasztetowej, delikatnie wymieszać. Pasztet można formować w roladki zawinięte w folię spożywczą, włożyć do miseczki lub rozsmarować na blasze, a po wystudzeniu w lodówce (co najmniej dwie godziny) pokroić w kosteczki.
  • Można też nie dodawać żurawiny, a zamiast tego pasztet podać z żurawinową konfiturą, polać żurawinowym, borówkowym lub malinowym sosem. Podawać z grzankami, sałatą i białym winem.
Ewa Jagalska
więcej