Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami [przepis]
2021-03-29

średni
60 min
4
Nieprzetworzone ziarna zbóż są bogate nie tylko w witaminy i minerały, lecz także w błonnik, który jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami w pełni wykorzystuje te walory. Sprawdź, jak zrobić pasztet wegetariański z kaszą gryczaną - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 szklanki ugotowanych płatków owsianych
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki mąki sojowej (albo kukurydzianej)
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki wody lub wywaru z jarzyn (aby uzyskać pożądaną konsystencję)
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (do wysmarowania formy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oliwie z oliwek.
- Następnie dodaj ją do pozostałych składników, a całość dokładnie wymieszaj.
- Wszystko przepuść przez maszynkę do mięsa, a potem przełóż do formy posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
- Piecz od 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.