Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami [przepis]

2021-03-29
Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami
Autor: thinkstockphotos.com Kasza gryczana nie zawiera glutenu i powstaje z jednego z najzdrowszych zbóż
średni
60 min
4

Nieprzetworzone ziarna zbóż są bogate nie tylko w witaminy i minerały, lecz także w błonnik, który jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami w pełni wykorzystuje te walory. Sprawdź, jak zrobić pasztet wegetariański z kaszą gryczaną - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki ugotowanych płatków owsianych
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki mąki sojowej (albo kukurydzianej)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki wody lub wywaru z jarzyn (aby uzyskać pożądaną konsystencję)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (do wysmarowania formy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oliwie z oliwek.
  • Następnie dodaj ją do pozostałych składników, a całość dokładnie wymieszaj.
  • Wszystko przepuść przez maszynkę do mięsa, a potem przełóż do formy posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
  • Piecz od 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.