Pasztet z kaczki z migdałami: przepis na idealny pasztet drobiowy
2021-12-02
średni
60 min
4
Pasztet z kaczki z dodatkiem mięsa wieprzowego to klasyka kuchni staropolskiej. Ten pyszny pasztet z chrupiącymi migdałami w środku uświetni każde rodzinne spotkanie. Pasztet do wyborna domowa wędlina doskonała od święta i na co dzień.
Polecamy również: Pasztet klasyczny z mieszanych mięs Pasztet polski Pasztet domowy oraz Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi
SKŁADNIKI
- 2 kg kaczki pekińskiej lub innej mięsnej
- 300 g łopatki wieprzowej
- 500 g wątroby kaczej lub kurzej
- 50 g masła klarowanego
- 100 ml porto
- 3 średnie cebule
- 4 wiejskie jajka
- 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C.
- Kaczkę, łopatkę i wątrobę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Mięso – kaczkę i wieprzowinę układamy w brytfannie do pieczenia, polewamy masłem klarowanym, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż mięso będzie miękkie – ok. 2,5 godziny.
- Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny i studzimy.
- Do sosu z pieczenia wkładamy obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Wstawiamy do piekarnika.
- Po 10 minutach dokładamy do cebuli wątrobę z gęsi, przykrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.
- Upieczoną cebulę i wątrobę wyjmujemy i studzimy.
- Obieramy mięso z kaczki, łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo wątrobę. Wszystko mielemy w maszynce do mięsa dwa lub trzy razy z sitkiem o małych oczkach.
- Do zmielonego mięsa dolewamy sos z pieczenia, dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy. Dolewamy porto, dodajemy połowę migdałów uprażonych na suchej patelni. Mięso ponownie wyrabiamy.
- Masę przekładamy do foremek do pieczenia i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez pół godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki.
- Podajemy z sosami: tatarskim, chrzanowym, żurawinowym, porzeczkowym Cumberland,