Pasztet z kaczki z migdałami: przepis na idealny pasztet drobiowy

2021-12-02
Pasztet z kaczki z migdałami: przepis na idealny pasztet drobiowy
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet z kaczki jest elegancką przystawką o wybornym smaku. 
średni
60 min
4

Pasztet z kaczki z dodatkiem mięsa wieprzowego to klasyka kuchni staropolskiej. Ten pyszny pasztet z chrupiącymi migdałami  w środku uświetni każde rodzinne spotkanie. Pasztet do wyborna domowa wędlina doskonała od święta i na co dzień. 

Polecamy również: Pasztet klasyczny z mieszanych mięs   Pasztet polski   Pasztet domowy  oraz Belgijski pasztet wieprzowy z orzechami laskowymi

SKŁADNIKI

  • 2 kg kaczki pekińskiej lub innej mięsnej
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 500 g wątroby kaczej lub kurzej 
  • 50 g masła klarowanego
  • 100 ml porto
  • 3 średnie cebule
  • 4 wiejskie jajka
  • 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C.
  • Kaczkę, łopatkę i wątrobę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Mięso – kaczkę i wieprzowinę układamy w brytfannie do pieczenia, polewamy masłem klarowanym, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż mięso będzie miękkie – ok. 2,5 godziny.
  • Upieczone mięso wyjmujemy z brytfanny i studzimy.
  • Do sosu z pieczenia wkładamy obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Wstawiamy do piekarnika.
  • Po 10 minutach dokładamy do cebuli wątrobę z gęsi, przykrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.
  • Upieczoną cebulę i wątrobę wyjmujemy i studzimy.
  • Obieramy mięso z kaczki, łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo wątrobę. Wszystko mielemy w maszynce do mięsa dwa lub trzy razy z sitkiem o małych oczkach.
  • Do zmielonego mięsa dolewamy sos z pieczenia, dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy. Dolewamy porto, dodajemy połowę migdałów uprażonych na suchej patelni. Mięso ponownie wyrabiamy.
  • Masę przekładamy do foremek do pieczenia i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez pół godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki.
  • Podajemy z sosami: tatarskim, chrzanowym, żurawinowymporzeczkowym Cumberland
Redakcja
więcej