Pasztet z jajek z borowikami: przepis na świąteczny pasztet
2022-04-04
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Proponujemy wegetariański pasztet z jajek i borowików - idealny na świąteczny stół. Pasztet to jedna z potraw, której na świątecznym stole nie może zabraknąć! Nie musi to być pasztet mięsny. Pasztet z jajek z borowikami - to wykwintne danie, tym bardziej, że pasztet zapiekany jest w kruchym cieście, jak to często czynią Francuzi. Wypróbuj przepis na ten efektowny, elegancki i pyszny pasztet!
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
- sól
- Masa pasztetowa:
- 2 surowe jajka
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 300 g borowików
- pęczek posiekanego szczypiorku
- koperek
- 2 łyżki gęstego majonezu
- łyżka śmietany 18 proc.
- 1 średniej wielkości cebula
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz, bazylia
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Borowiki podgotować i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę i razem z grzybami wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć do momentu, aż cała woda odparuje.
- Jajka na twardo pokroić w małą kostkę, dodać posiekany szczypiorek, koperek, doprawić i wymieszać. Do masy wbić surowe jajka, dodać śmietanę, majonez i pieczarki z cebulą. Znów mieszać dodając bułkę tartą.
- Formę do pieczenia (dno i boki) wyłożyć schłodzonym kruchym ciastem. Podpiec je na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- Gotową masę przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
- Podawać pasztet po całkowitym wystygnięciu.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?