Pasztet z dyni z pieczarkami: przepis dla wegetarian i nie tylko
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Sycące warzywa to klasyczny składnik wegetariańskich pasztetów. Zamiast soczewicy, soi czy cukinii można wykorzystać dynię. Pasztet z dyni z pieczarkami zasmakuje nie tylko wegetarianom.
SKŁADNIKI
- nieduża dynia
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag sera mozzarella (może być i biały, i żółty)
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej + tyle samo owsianych otrębów
- odrobina masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- świeża natka pietruszki do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię kroimy na części, obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.
- Pieczarki obieramy ze skóry i ścieramy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła do momentu, aż się zeszkli.
- Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek, a następnie pieczarki i dynię. Wszystko dusimy na małym ogniu do pół godziny, po czym przyprawiamy pieprzem, solą i gałką.
- Ostudzoną masę przekładamy do miski. Dodajemy startą mozzarellę, jajka, bułkę tartą, otręby i natkę.
- W międzyczasie przygotowujemy piekarnik, który nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut.