Pasztet z dyni z pieczarkami: przepis dla wegetarian i nie tylko

danie-sezonowe-przepis-na-pasztet-z-dyni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wypróbuj przepis na aromatyczny pasztet z dyni i pieczarek
łatwy
90 min
4

Sycące warzywa to klasyczny składnik wegetariańskich pasztetów. Zamiast soczewicy, soi czy cukinii można wykorzystać dynię. Pasztet z dyni z pieczarkami zasmakuje nie tylko wegetarianom.

SKŁADNIKI

  • nieduża dynia
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag sera mozzarella (może być i biały, i żółty)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej + tyle samo owsianych otrębów
  • odrobina masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeża natka pietruszki do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię kroimy na części, obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce.
  • Pieczarki obieramy ze skóry i ścieramy.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła do momentu, aż się zeszkli.
  • Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek, a następnie pieczarki i dynię. Wszystko dusimy na małym ogniu do pół godziny, po czym przyprawiamy pieprzem, solą i gałką.
  • Ostudzoną masę przekładamy do miski. Dodajemy startą mozzarellę, jajka, bułkę tartą, otręby i natkę.
  • W międzyczasie przygotowujemy piekarnik, który nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut.
Aleksandra Wesołowska
więcej