Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką: łatwy przepis

2022-03-31
AES
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką tartą jest smaczny i bardzo sycący. Przyrządzenie pasztetu z cukinii jest łatwe. Trzeba jednak pamiętać o specjalnej obróbce warzyw. Dzięki temu pasztet ma bogaty smak. Warto piec pasztet cukiniowy nie tyko na święta.

SKŁADNIKI

  • 500 g cukinii
  • 250 g marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • forma keksowa o wymiarach około 10 x 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do durszlaka. Posól. Odstaw, aby puściła sok.
  • Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj marchewkę, cebulę i połowę czosnku. Smaż przez około 5-7 minut. Lub do chwili, gdy warzywa zmiękną, a cebula będzie szklista.
  • Cukinię odciśnij z nadmiaru wilgoci. Przełóż do miski.
  • Dodaj do cukinii podsmażona marchewkę i cebulę, starty ser, rozmącone jajka, kaszę, bułkę tartą, 4 łyżki oleju oraz pozostały czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Masę pasztetową przełóż do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
  • Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika. Pozostaw go w formie do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostudzony pasztet wyjmij z formy. Przechowuj w lodówce. 
  • Podawaj z keczupem.  
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz galerię naszych przepisów na inne pasztety domowe!

AES