Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką: łatwy przepis
2022-03-31
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką tartą jest smaczny i bardzo sycący. Przyrządzenie pasztetu z cukinii jest łatwe. Trzeba jednak pamiętać o specjalnej obróbce warzyw. Dzięki temu pasztet ma bogaty smak. Warto piec pasztet cukiniowy nie tyko na święta.
SKŁADNIKI
- 500 g cukinii
- 250 g marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 150 g sera żółtego
- 4 jajka
- 100 g kaszy manny
- 100 g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- forma keksowa o wymiarach około 10 x 20 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do durszlaka. Posól. Odstaw, aby puściła sok.
- Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj marchewkę, cebulę i połowę czosnku. Smaż przez około 5-7 minut. Lub do chwili, gdy warzywa zmiękną, a cebula będzie szklista.
- Cukinię odciśnij z nadmiaru wilgoci. Przełóż do miski.
- Dodaj do cukinii podsmażona marchewkę i cebulę, starty ser, rozmącone jajka, kaszę, bułkę tartą, 4 łyżki oleju oraz pozostały czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Masę pasztetową przełóż do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
- Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika. Pozostaw go w formie do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzony pasztet wyjmij z formy. Przechowuj w lodówce.
- Podawaj z keczupem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?