Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc

2021-03-30
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką tartą jest smaczny i bardzo sycący. Przyrządzenie pasztetu z cukinii jest łatwe. Trzeba jednak pamiętać o specjalnej obróbce warzyw. Dzięki temu pasztet ma bogaty smak. Warto piec pasztet cukiniowy nie tyko na Wielkanoc.

Składniki

500 g cukinii

250 g marchewki

1 cebula

4 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

150 g sera żółtego

4 jajka

100 g kaszy manny

100 g bułki tartej

sól i pieprz do smaku

forma keksowa o wymiarach około 10 x 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do durszlaka. Posól. Odstaw, aby puściła sok.

Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj marchewkę, cebulę i połowę czosnku. Smaż przez około 5-7 minut. Lub do chwili, gdy warzywa zmiękną, a cebula będzie szklista.

Cukinię odciśnij z nadmiaru wilgoci. Przełóż do miski.

Dodaj do cukinii podsmażona marchewkę i cebulę, starty ser, rozmącone jajka, kaszę, bułkę tartą, 4 łyżki oleju oraz pozostały czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Masę pasztetową przełóż do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.

Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika. Pozostaw go w formie do całkowitego ostygnięcia.

Ostudzony pasztet wyjmij z formy. Przechowuj w lodówce. 

Podawaj z keczupem.