Domowy pasztet z cukinii – z serem i marchewką smakuje obłędnie

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką: łatwy przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock/ Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Domowy pasztet z cukinii z dodatkiem marchwi i żółtego sera to pyszna, lekka i jednocześnie sycąca potrawa, która świetnie sprawdzi się nie tylko od święta. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, wystarczy pamiętać o odpowiedniej obróbce warzyw, by wydobyć pełnię smaku. To warzywny pasztet, który zachwyca aromatem i z powodzeniem zastąpi tradycyjny pasztet mięsny.

Domowe pasztety warzywne - dlaczego warto je piec?

Pasztety warzywne od kilku lat podbijają polskie stoły. Są lżejsze niż klasyczne mięsne, a jednocześnie bardzo sycące i pełne smaku. Można je przygotować w wielu wariantach – z dodatkiem kaszy, soczewicy, grzybów czy różnych warzyw korzeniowych. To doskonała propozycja zarówno dla wegetarian, jak i dla osób, które po prostu chcą urozmaicić jadłospis o zdrowe i pożywne potrawy.

Jednym z najciekawszych i najchętniej wybieranych warzyw na pasztet jest cukinia. To warzywo niezwykle uniwersalne – delikatne w smaku, soczyste i łatwe w obróbce. Dzięki dodatkowi marchwi i żółtego sera pasztet z cukinii zyskuje piękny kolor, wyrazisty aromat i wyjątkową konsystencję.

Pasztet cukiniowy świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąska na ciepło, jak i smarowidło do chleba. Można go podawać z ulubionymi sosami, sałatkami lub w towarzystwie świeżego pieczywa. To prosty sposób na zdrowe, warzywne danie, które zasmakuje całej rodzinie i może na stałe zastąpić cięższe mięsne odpowiedniki.

Pod materiałem wideo najdziesz galerię z innymi naszymi przepisami na pasztety

SKŁADNIKI

  • 500 g cukinii
  • 250 g marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 150 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • forma keksowa o wymiarach około 10 x 20 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do durszlaka. Posól. Odstaw, aby puściła sok.
  • Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj marchewkę, cebulę i połowę czosnku. Smaż przez około 5-7 minut. Lub do chwili, gdy warzywa zmiękną, a cebula będzie szklista.
  • Cukinię odciśnij z nadmiaru wilgoci. Przełóż do miski.
  • Dodaj do cukinii podsmażona marchewkę i cebulę, starty ser, rozmącone jajka, kaszę, bułkę tartą, 4 łyżki oleju oraz pozostały czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Masę pasztetową przełóż do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
  • Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika. Pozostaw go w formie do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostudzony pasztet wyjmij z formy. Przechowuj w lodówce. 
  • Podawaj z keczupem.  
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
AES