Pasztet z cukinii z pieczarkami: prosty przepis na danie z cukinii

Pasztet z cukinii z pieczarkami: prosty przepis na danie z cukinii
Autor: Shutterstock Pasztet z cukinii to przystawka pyszna i łatwa do przygotowania
łatwy
80 min
4

Dieta wegetariańska

Możliwości zastosowania cukinii w kuchni są bardzo duże. Możemy ją faszerować, ugotować zupę czy usmażyć kotleciki. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu jest też pasztet z cukinii z pieczarkami.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki startej cukinii,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 30 dag startego żółtego sera,
  • 15 dag pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki oleju,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dokładnie odcisnąć sok.
  • Ser zetrzeć na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w talarki i usmażyć z pokrojoną cebulą.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać żółtka i ubitą wcześniej pianę z czterech jajek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Masę ostrożnie przełożyć do blachy uprzednio wysmarowanej olejem. Tak przygotowany pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 60 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Marta Balko
więcej