Pasztet drobiowy do smarowania z wątróbek i kaszy manny: przepis na tanie i pyszne smarowidło do chleba

Pasztet drobiowy do smarowania z wątróbek i kaszy manny
Autor: Shutterstock.com Pasztet drobiowy do smarowania z wątróbek i kaszy manny
łatwy
30 min
4

Drobiowy pasztet do smarowania kromek pieczywa to najlepsza forma śniadania. Proponuję wersję ekonomiczną przygotowaną z wątróbek kurzych oraz kaszy manny. W tym paszteciku znajdziecie tylko dobre składniki. I to za pół ceny. Wypróbuj i podziel się swoją opinią! 

Zobacz GALERIĘ: Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 przepisów

SKŁADNIKI

  • 3-4 wątróbki kurze
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 2 skórki z nóg kurczaka lub piersi
  • 5 pieczarek
  • ½ cebuli
  • ½ marchewki średniej
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól, cukier, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wrzucić skórki z 2 nóżek kurczaka lub z 2 piersi. Zalać wodą tylko tyle, aby przykryć. Gotować przez 10 minut. 
  • Do skórek dodać plasterek cebuli, marchewkę pokrojoną na talarki oraz połówki pieczarek. Gotować do miękkości marchewki.
  • Bulion przecedzić. Skórki, marchewkę i pieczarki przełożyc do blendera lub innego naczynia. Ugotowaną cebulę wyrzucić. 
  • Bulion zagotować. Kaszę manną wymieszać z wodą. Wlać cienkim strumieniem do bulionu, ciągle mieszając. Gotować 3-4 minuty. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać do blendera.
  • Na patelnię dodać wątróbki i usmażyć. Wątróbki powinny być miękkie, ale usmażone, bez krwi. Wąróbki również przełożyć do blendera razem z ugotowaną kaszą. Wszystko razem zblendować na jednolitę masę. 
  • Przyprawić szczyptą cukru, solą, sporą ilością mielonego pieprzu i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Ponownie wymieszać. 
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej