Pasztet drobiowy do smarowania z wątróbek i kaszy manny: przepis na tanie i pyszne smarowidło do chleba
2021-11-22
łatwy
30 min
4
Drobiowy pasztet do smarowania kromek pieczywa to najlepsza forma śniadania. Proponuję wersję ekonomiczną przygotowaną z wątróbek kurzych oraz kaszy manny. W tym paszteciku znajdziecie tylko dobre składniki. I to za pół ceny. Wypróbuj i podziel się swoją opinią!
Zobacz GALERIĘ: Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 przepisów
SKŁADNIKI
- 3-4 wątróbki kurze
- ½ szklanki kaszy manny
- 2 skórki z nóg kurczaka lub piersi
- 5 pieczarek
- ½ cebuli
- ½ marchewki średniej
- 2 łyżeczki oleju
- sól, cukier, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wrzucić skórki z 2 nóżek kurczaka lub z 2 piersi. Zalać wodą tylko tyle, aby przykryć. Gotować przez 10 minut.
- Do skórek dodać plasterek cebuli, marchewkę pokrojoną na talarki oraz połówki pieczarek. Gotować do miękkości marchewki.
- Bulion przecedzić. Skórki, marchewkę i pieczarki przełożyc do blendera lub innego naczynia. Ugotowaną cebulę wyrzucić.
- Bulion zagotować. Kaszę manną wymieszać z wodą. Wlać cienkim strumieniem do bulionu, ciągle mieszając. Gotować 3-4 minuty.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać do blendera.
- Na patelnię dodać wątróbki i usmażyć. Wątróbki powinny być miękkie, ale usmażone, bez krwi. Wąróbki również przełożyć do blendera razem z ugotowaną kaszą. Wszystko razem zblendować na jednolitę masę.
- Przyprawić szczyptą cukru, solą, sporą ilością mielonego pieprzu i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Ponownie wymieszać.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody