Paszteciki z grzybami na Wigilię – do barszczu [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-31

łatwy
40 min
4
Paszteciki z grzybami świetnie smakują z wigilijnym barszczem, znakomicie sprawdzą się też jako świąteczna przekąska. Możesz zrobić je w kształcie kwadratów, trójkątów, kółek lub wyciąć ciasto foremkami do bożonarodzeniowych ciasteczek.
Zamiast pieczarek możesz użyć świeże grzyby leśne (borowiki, podgrzybki) lub mrożone (należy je wcześniej rozmrozić).
Zobacz: Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis
SKŁADNIKI
- 5 dag drożdży
- łyżka cukru
- szklanka śmietany 18 proc. tłuszczu
- 2 żółtka
- jajko
- 50 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 50 dag kiszonej kapusty
- kostka grzybowa
- sól
- pieprz
- żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże utrzyj w misce z cukrem. Następnie dodaj śmietanę, dwa żółtka, jajko, mąkę, roztopione masło oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką wyrób ciasto. Przykryj miskę bawełnianą szmatką, odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
- Cebule i pieczarki obierz. Posiekaj, podsmaż na oleju. Kapustę kiszoną odcedź, posiekaj. Przełóż na patelnię. Dodaj pokruszoną kostkę grzybową, trochę pieprzu. Wlej szklankę gorącej wody, gotuj na małym ogniu. Gdy kapusta zmięknie i płyn odparuje, wyłącz ogień. Przestudź farsz.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć, rozwałkuj na kwadrat o grubości 0,3-05, cm. Ciasto pokrój na kwadraty o boku 5 cm.
- Łyżeczką nakładaj farsz na jeden kwadrat, przykrywaj drugim kwadratem, brzegi podwijaj.
- Przenieś paszteciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Piecz paszteciki około 45 minut.