Paszteciki wigilijne - super pomysł na kruchutkie i aromatyczne paszteciki na wigilię
2021-12-16
łatwy
40 min
4
Paszteciki wigilijne to jeden z pysznych dodatków do czerwonego barszczyku, ale też świetna przekąska. Drożdżowa wersja z nadzieniem z grzybami pasuje zarówno na Wigilię, święta Bożego Narodzenia, jak na imprezy noworoczne czy karnawałowe. Paszteciki świetnie smakują z czerwonym barszczykiem, można je podawać zarówno ciepło, jak i na zimno. Oto sposób ich przygotowania.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 torebka drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki masła
- mąka pszenna
- Farsz:
- 40 dag pieczarek lub innych grzybów
- 1-2 duże cebule
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
- sól i pieprz
- Do smarowania ciasta:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę, cukier drożdże i masło wymieszać. Stopniowo dodawać tyle mąki, aby ciasto było pulchne, ale nie lepiło się do rąk. Zagniatać przez chwilę po czym przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować farsz. Grzyby wypłukać dokładnie w wodzie, aby pozbyć się piachu i ziemi, a następnie pokroić je w 0,5 cm paski.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki i usmażyć na gorącej patelni z masłem do momentu, aż będzie szklista. Wtedy dodać grzyby i całość dusić do pożądanej miękkości grzybów (ok. 15 minut na średnim ogniu). Grzyby doprawić pieprzem i solą dopiero po ich usmażeniu.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie. Z ciasta wykrawać okręgi. Na każdy z nich układać nieco farszu i zlepiać w bułeczkę lub pierożek.
- Tak przygotowane paszteciki przełożyć delikatnie na papier do pieczenia i posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Paszteciki są gotowe, kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego