Paszteciki szczecińskie z mięsem. Przepis na kultową przekąska jak marzenie

Paszteciki szczecińskie z mięsem - przekąska jak marzenie
Autor: Shutterstock Paszteciki szczecińskie to lokalna specjalność Szczecina, wpisana na listę produktów tradycyjnych
łatwy
60 min
4

Paszteciki szczecińskie to danie typowe dla Szczecina.  Przygotowuje się je z drożdżowego ciasta, nadziewanego mięsem, albo kapustą z grzybami lub pieczarkami z serem, a następnie smażonego jak pączki. W roku 2010 pasztecik został wpisany na "Listę produktów tradycyjnych", chronionych przez unijne prawo. Ale nie trzeba jechać aż do Szczecina, żeby spróbować tego specjału - z powodzeniem można przygotować paszteciki w domu. Oto przepis na ten zachodniopomorski specjał.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 30 g drożdży
  • pełna łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 500 g mąki
  • sól
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego masła lub oleju
  • Farsz mięsny:
  • sucha bułka
  • 3/4 szklanki gorącego bulionu do rozmoczenia bułki
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • jajko
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże i cukier mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na bok do czasu, aż rozczyn zacznie się pienić.
  • W dużej misce mieszamy mąkę z solą, do środka wlewamy rozczyn drożdżowy i mieszamy.
  • Dodajemy jajka i, podczas wyrabiania (można mikserem z końcówkami hakowymi), stopniowo wodę. Na sam koniec wlewamy tłuszcz. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki lub końcówek miksera.
  • Przykrywamy je wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  • Bułkę zalewamy bulionem i pozostawiamy na kilka minut, aby zmiękła. Cebulę i czosnek siekamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem - najpierw cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek.
  • Na patelnię wkładamy mięso, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż przestanie być surowe.
  • Przestudzone mięso i bułkę, jajko i majeranek dokładnie mieszamy.
  •  W garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Ciasto dzielimy na 12 równych części,  z każdej formujemy owalny placuszek.
  • Na środku układamy farsz, po czym zawijamy ciasto wokół i dokładnie zalepiamy miejsce łączenia.
  • Paszteciki wkładamy na gorący olej i smażymy do momentu, aż się zarumienią.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Zobacz naszą galerię z przepisami na dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej