Paszteciki szczecińskie z mięsem. Przepis na kultową przekąska jak marzenie
2023-10-20
łatwy
60 min
4
Paszteciki szczecińskie to danie typowe dla Szczecina. Przygotowuje się je z drożdżowego ciasta, nadziewanego mięsem, albo kapustą z grzybami lub pieczarkami z serem, a następnie smażonego jak pączki. W roku 2010 pasztecik został wpisany na "Listę produktów tradycyjnych", chronionych przez unijne prawo. Ale nie trzeba jechać aż do Szczecina, żeby spróbować tego specjału - z powodzeniem można przygotować paszteciki w domu. Oto przepis na ten zachodniopomorski specjał.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 30 g drożdży
- pełna łyżka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 500 g mąki
- sól
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 60 g roztopionego masła lub oleju
- Farsz mięsny:
- sucha bułka
- 3/4 szklanki gorącego bulionu do rozmoczenia bułki
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- jajko
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże i cukier mieszamy z lekko podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na bok do czasu, aż rozczyn zacznie się pienić.
- W dużej misce mieszamy mąkę z solą, do środka wlewamy rozczyn drożdżowy i mieszamy.
- Dodajemy jajka i, podczas wyrabiania (można mikserem z końcówkami hakowymi), stopniowo wodę. Na sam koniec wlewamy tłuszcz. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki lub końcówek miksera.
- Przykrywamy je wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Bułkę zalewamy bulionem i pozostawiamy na kilka minut, aby zmiękła. Cebulę i czosnek siekamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem - najpierw cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek.
- Na patelnię wkładamy mięso, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, aż przestanie być surowe.
- Przestudzone mięso i bułkę, jajko i majeranek dokładnie mieszamy.
- W garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy olej. Ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy owalny placuszek.
- Na środku układamy farsz, po czym zawijamy ciasto wokół i dokładnie zalepiamy miejsce łączenia.
- Paszteciki wkładamy na gorący olej i smażymy do momentu, aż się zarumienią.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Zobacz naszą galerię z przepisami na dania z mięsa mielonego