Pasta z serka i pieczonej dyni
Pasta z serka i pieczonej dyni to smaczny dodatek do pieczywa. Doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii. Podajemy przepis.
Niewykorzystaną część wydrążonej dyni można wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Pestki po umyciu suszymy i prażymy 10 minut na suchej patelni. Można je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.
SKŁADNIKI
- 100 g serka topionego marki SERTOP np. Gouda
- 50 ml mleka
- 200 ml pieczonej dyni makaronowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki oregano
- Sól
- Pieprz do smaku
- Liście świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. godzinę.
Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 200 ml.
Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.