Pasta z serka i pieczonej dyni

2021-03-29
mat. pras. SERTOP
Pasta z serka i pieczonej dyni
Autor: mat. pras. SERTOP Pasta z dyni świetnie smakuje z dodatkiem boczku, pomidora i bazylii
łatwy
60 min
4

Pasta z serka i pieczonej dyni to smaczny dodatek do pieczywa. Doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii. Podajemy przepis.

Niewykorzystaną część wydrążonej dyni można wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Pestki po umyciu suszymy i prażymy 10 minut na suchej patelni. Można je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 100 g serka topionego marki SERTOP np. Gouda
  • 50 ml mleka
  • 200 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Sól
  • Pieprz do smaku
  • Liście świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez ok. godzinę.

    Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 200 ml.

    Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle.

    Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

    Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.

mat. pras. SERTOP