Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera
Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera to pyszny dodatek do pieczywa lub krakersów, a przy okazji dobry sposób na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa lub wędlin.
Jak zrobić pastę z resztek świątecznej pieczeni?
Przyrządzenie pasty kanapkowej z pieczeni jest banalnie proste i ekspresowo szybkie. Ugotowanego selera i resztki pieczonego mięsa trzeba zmielić, a następnie wymieszać z majonezem, startym żółtym serem, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Całość należy doprawić solą i pieprzem i porządnie wymieszać. Gotowe!
Przepis na pastę ze świątecznej pieczeni
- Przyrządzenie domowej pasty kanapkowej z pieczonego mięsa jest bardzo proste. Przepis składa się tylko z dwóch kroków.
- Pastę robi się błyskawicznie. Czas przygotowania pysznego i aromatycznego smarowidła mięsnego do chleba wynosi 20 minut.
- Lista składników to tylko pięć produktów i przyprawy. To przekąska w stylu zero waste, więc być może nawet nie trzeba będzie iść do sklepu.
- Pasta jest doskonałym przykładem, jak wykorzystać resztki po świętach. Do jej przyrządzenia można wykorzystać pieczone mięso, resztkę majonezu czy koperku i ugotowany w nadmiarze seler.
Kiedy i z czym podawać pastę ze świątecznej pieczeni?
Pastę mięsną można serwować przez cały rok. Resztki pieczonego mięsa zostają nie tylko po świętach, ale i po obiedzie w ciągu zwykłego tygodnia. To pyszne smarowidło do chleba na zakwasie, razowego czy pszennych bułeczek. Sprawdzi się na sycące śniadanie i smakowitą kolację. Pasta pysznie smakuje z krakersami czy nachos, więc można zrobić ją na domową imprezę.
SKŁADNIKI
- 200 g pieczeni
- 3 łyżki drobno tartego sera żółtego
- ok. 100 g selera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler ugotować i obrać. Zmielić wraz z pieczenią w maszynce do mięsa.
- Masę wymieszać z majonezem, tartym serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać koperek, przyprawić.