Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera

Pasta z resztek świątecznej pieczeni
Autor: Shutterstock Pasta z resztek świątecznej pieczeni smakuje wyśmienicie dzięki wyrazistym dodatkom.
łatwy
20 min
4

Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera to pyszny dodatek do pieczywa lub krakersów, a przy okazji dobry sposób na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa lub wędlin.

Jak zrobić pastę z resztek świątecznej pieczeni?

Przyrządzenie pasty kanapkowej z pieczeni jest banalnie proste i ekspresowo szybkie. Ugotowanego selera i resztki pieczonego mięsa trzeba zmielić, a następnie wymieszać z majonezem, startym żółtym serem, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Całość należy doprawić solą i pieprzem i porządnie wymieszać. Gotowe!

Przepis na pastę ze świątecznej pieczeni

  • Przyrządzenie domowej pasty kanapkowej z pieczonego mięsa jest bardzo proste. Przepis składa się tylko z dwóch kroków.
  • Pastę robi się błyskawicznie. Czas przygotowania pysznego i aromatycznego smarowidła mięsnego do chleba wynosi 20 minut.
  • Lista składników to tylko pięć produktów i przyprawy. To przekąska w stylu zero waste, więc być może nawet nie trzeba będzie iść do sklepu.
  • Pasta jest doskonałym przykładem, jak wykorzystać resztki po świętach. Do jej przyrządzenia można wykorzystać pieczone mięso, resztkę majonezu czy koperku i ugotowany w nadmiarze seler.

Kiedy i z czym podawać pastę ze świątecznej pieczeni?

Pastę mięsną można serwować przez cały rok. Resztki pieczonego mięsa zostają nie tylko po świętach, ale i po obiedzie w ciągu zwykłego tygodnia. To pyszne smarowidło do chleba na zakwasie, razowego czy pszennych bułeczek. Sprawdzi się na sycące śniadanie i smakowitą kolację. Pasta pysznie smakuje z krakersami czy nachos, więc można zrobić ją na domową imprezę.

SKŁADNIKI

  • 200 g pieczeni
  • 3 łyżki drobno tartego sera żółtego
  • ok. 100 g selera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler ugotować i obrać. Zmielić wraz z pieczenią w maszynce do mięsa.
  • Masę wymieszać z majonezem, tartym serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać koperek, przyprawić.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej