Pasta z awokado i wędzonej makreli - zdrowy dodatek do pieczywa
2021-05-17
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Pasta z awokado i wędzonej makreli to danie, które co prawda nie zachwyca wyglądem, ale jest pyszne i bardzo, bardzo zdrowe. Dostarczy nam przede wszystkim bardzo potrzebnych kwasów Omega-3. Makrelę z przepisu można śmiało zastąpić inną wędzoną rybą morską - choćby śledziem.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 1 wędzona makrela
- sok z 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
- ewentualnie odrobina chrzanu lub wasabi dla podkręcenia smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki i wydrążyć miąższ za pomocą dużej łyżki.
- Miąższ rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
- Makrelę wędzoną pozbawić skóry i ości i rozdrobnić. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając świeżo mielony pieprz i ewentualnie chrzan.
- Po spróbowaniu ewentualnie dosolić, pamiętając jednak, że makrela jest słona
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?