Pasta z awokado i wędzonej makreli - zdrowy dodatek do pieczywa

Pasta z awokado i wędzonej makreli - zdrowy dodatek do pieczywa
Autor: Shutterstock Pasta z awokado i wędzonej makreli jest nie tylko pyszna - to też duża dawka zdrowia, przede wszystkim potrzebnych kwasów Omega-3
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pasta z awokado i wędzonej makreli to danie, które co prawda nie zachwyca wyglądem, ale jest pyszne i bardzo, bardzo zdrowe. Dostarczy nam przede wszystkim bardzo potrzebnych  kwasów Omega-3. Makrelę z przepisu można śmiało zastąpić inną wędzoną rybą morską - choćby  śledziem.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 wędzona makrela
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie odrobina chrzanu lub wasabi dla podkręcenia smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki i wydrążyć miąższ za pomocą dużej łyżki.
  • Miąższ rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
  • Makrelę wędzoną pozbawić skóry i ości i rozdrobnić. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając świeżo mielony pieprz i ewentualnie chrzan.
  • Po spróbowaniu ewentualnie dosolić, pamiętając jednak, że makrela jest słona
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej