Pasta rybna z gotowanej ryby i majonezu: przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pasta z gotowanej ryby i majonezu idealnie pasuje do chleba i ziemniaczanych placuszków. To także ciekawa propozycja na pyszne śniadanie lub lekką i treściwą kolację. Wypróbujesz nasz przepis na smaczną pastę rybną.
SKŁADNIKI
- 200 g ugotowanej ryby
- jabłko
- 2 łyżki łagodnego majonezu (najlepiej domowego) lub gęstej śmietany
- sok z cytryny
- łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowaną rybę zmiksuj na jednolitą masę.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, skrop sokiem z cytryny, połącz z masą rybną, dodaj majonez lub śmietanę, posiekany koperek lub pietruszkę.
- Dokładnie wymieszaj lub rozetrzyj, przypraw solą i szczyptą cukru. Pastą smaruj pieczywo, udekoruj sałatą i pomidorem.