Pasta rybna z gotowanej ryby i majonezu: przepis

2021-03-29
Pasta z gotowanej ryby i majonezu
Autor: thinkstockphotos.com Domowa pasta rybna pysznie wzbogaci np. śniadanie
łatwy
10 min
4

Pasta z gotowanej ryby i majonezu idealnie pasuje do chleba i ziemniaczanych placuszków. To także ciekawa propozycja na pyszne śniadanie lub lekką i treściwą kolację. Wypróbujesz nasz przepis na smaczną pastę rybną.

SKŁADNIKI

  • 200 g ugotowanej ryby
  • jabłko
  • 2 łyżki łagodnego majonezu (najlepiej domowego) lub gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowaną rybę zmiksuj na jednolitą masę.
  • Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, skrop sokiem z cytryny, połącz z masą rybną, dodaj majonez lub śmietanę, posiekany koperek lub pietruszkę.
  • Dokładnie wymieszaj lub rozetrzyj, przypraw solą i szczyptą cukru. Pastą smaruj pieczywo, udekoruj sałatą i pomidorem.