Pasta jajeczna na kanapkę: smakowita dzięki tajnemu składnikowi
2021-04-15
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pasta jajeczna pasuje na kanapkę jak ulał. Można zrobić kanapkę z bułki, ale wolę pełnoziarniste chrupiące i jeszcze ciepłe tosty. Połączenie chłodnej pasty jajecznej z chrupiącym ogórkiem konserwowym i zieleniną oraz kruchego tostu jest po prostu spełnieniem marzeń. Szczególnie rano. Ale nie pogardzę taką kanapką również wieczorem!
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2/3 szklanki majonezu (używam wegańskiego)
- 1/3 szklanki korniszonów posiekanych drobno
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka marynaty spod ogórków
- pieprz do smaku
- liście sałaty masłowej
- pełnoziarnisty lub błonnikowy chleb tostowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obrać ze skorupek. Posiekać. Dodać majonez wymieszany z łyżką marynaty spod ogórków. Wymieszać wszystko razem.
- Dodać posiekanego ogórka konserwowego oraz szczypiorek i koperek. Doprawić pieprzem mielonym. Ponownie wymieszać.
- Chleb tostowy podpiec w opiekaczu. Na każdej kromce ułożyć 2-3 liście sałaty. Grubo nałożyć pasty jajecznej. Przykryć drugim tostem. Spiąć patyczkiem do szaszłyków. Gotowe!
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada