Pasta jajeczna na kanapkę: smakowita dzięki tajnemu składnikowi

łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pasta jajeczna pasuje na kanapkę jak ulał. Można zrobić kanapkę z bułki, ale wolę pełnoziarniste chrupiące i jeszcze ciepłe tosty. Połączenie chłodnej pasty jajecznej z chrupiącym ogórkiem konserwowym i zieleniną oraz kruchego tostu jest po prostu spełnieniem marzeń. Szczególnie rano. Ale nie pogardzę taką kanapką również wieczorem! 

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2/3 szklanki majonezu (używam wegańskiego)
  • 1/3 szklanki korniszonów posiekanych drobno
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka marynaty spod ogórków
  • pieprz do smaku
  • liście sałaty masłowej
  • pełnoziarnisty lub błonnikowy chleb tostowy 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka obrać ze skorupek. Posiekać. Dodać majonez wymieszany z łyżką marynaty spod ogórków. Wymieszać wszystko razem.
  • Dodać posiekanego ogórka konserwowego oraz szczypiorek i koperek. Doprawić pieprzem mielonym. Ponownie wymieszać. 
  • Chleb tostowy podpiec w opiekaczu. Na każdej kromce ułożyć 2-3 liście sałaty. Grubo nałożyć pasty jajecznej. Przykryć drugim tostem. Spiąć patyczkiem do szaszłyków. Gotowe! 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej