Panierowany ser feta - znakomita przystawka kuchni bałkańskiej
2021-03-29

łatwy
10 min
4
W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g sera typu feta
- 1 jajko
- 6 łyżek tartej bułki
- 1 łyżka parmezanu
- 1 pęczek natki
- olej do smażenia
- mąka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fetę pokroić na plastry o grubości 1,5-2 cm.
- Plastry sera oprószyć mąką i zanurzyć w roztrzepanym jajku.
- Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i panierować w niej ser.
- Plastry sera smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
- Podawać gorące, obficie posypane posiekaną natką.