Oszczędny pasztet z tłuczonych ziemniaków i fasoli z puszki - pyszne warzywne smarowidło do pieczywa
2021-10-11
łatwy
15 min
4
Oszczędny pasztet z ziemniaków i fasoli to znakomite remedium na pustki w portfelu. Ca prawda nie rozmnoży nam tego co w nim pozostało, ale pozwoli ze smakiem przetrwać do kolejnej wypłaty.
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasoli
- 2-3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- kilka lisków świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i gotować 10 minut w osolonym wrzątku, po czym odcedzić i utłuc.
- Ziemniaki zblendować z fasolą, kolendrą, sokiem z cytryny i czosnkiem, utrzeć na puree.
- Do ziemniaczanej masy dodać jogurt, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.