Ośmiornica z sosem z fasoli: przystawka prosta i smaczna

2021-03-29
carpaccio-z-osmiornicy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Carpaccio z ośmiornicy
łatwy
15 min
4

Ośmiornice dostęne są w sklepach zarówno jako zamrożone tuszki, jak i świeże. Można tez kupić gotowe dania z ośmirnicy - np. carpaccio z ośmiornicy. Jak serwować to danie, by nie stanowiło banalnej pudełkowej propozycji dla gości? Oto pomysł na zdrową przystawkę z wykorzystaniem carpaccio z ośmiornicy.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania carpaccio z ośmiornicy marynowanego w ziołach,
  • 150 g białej fasoli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwy,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 50 g zielonych, drylowanych oliwek,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przygotowania  tej przekąski możemy wykorzystać sprzedawane w supermarketach carpaccio z ośmiornicy lub ośmiornicę w zalewie oliwnej. Możemy też samodzielnie przygotować ośmiornicę, wykorzystując zamrożoną tuszkę. Warto pamiętać, ze carpaccio z ośmiornicy przygotowywane jest z ugotowanej a nie surowej tuszki.
  • Fasolę wypłukać, zalać gorącą wodą i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości z czosnkiem przez około 90 minut. Odcedźić po ugotowaniu. Możemy zostawić trochę wody z gotowania, gdyby pasta z fasoli była zbyt gęsta.
  • Dodaj do fasoli z czosnkiem 2 łyżki oliwy i zmiksuj całość na gładką masę.  Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na talerzu układmy carppacio. Dekorujemy je cząstkami cytryny, oliwkami, pozostałą oliwą. Do miseczki przekładamy pastę z fasoli.
  • Podajemy z pieczywem lub paluszkami grissini.