Ośmiornica z sosem z fasoli: przystawka prosta i smaczna
2021-03-29
![carpaccio-z-osmiornicy.jpg](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-qjQq-HD7F-Bysa_carpaccio-z-osmiornicy-jpg-664x442.jpg)
łatwy
15 min
4
Ośmiornice dostęne są w sklepach zarówno jako zamrożone tuszki, jak i świeże. Można tez kupić gotowe dania z ośmirnicy - np. carpaccio z ośmiornicy. Jak serwować to danie, by nie stanowiło banalnej pudełkowej propozycji dla gości? Oto pomysł na zdrową przystawkę z wykorzystaniem carpaccio z ośmiornicy.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania carpaccio z ośmiornicy marynowanego w ziołach,
- 150 g białej fasoli,
- 4 łyżki oliwy z oliwy,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 50 g zielonych, drylowanych oliwek,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przygotowania tej przekąski możemy wykorzystać sprzedawane w supermarketach carpaccio z ośmiornicy lub ośmiornicę w zalewie oliwnej. Możemy też samodzielnie przygotować ośmiornicę, wykorzystując zamrożoną tuszkę. Warto pamiętać, ze carpaccio z ośmiornicy przygotowywane jest z ugotowanej a nie surowej tuszki.
- Fasolę wypłukać, zalać gorącą wodą i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości z czosnkiem przez około 90 minut. Odcedźić po ugotowaniu. Możemy zostawić trochę wody z gotowania, gdyby pasta z fasoli była zbyt gęsta.
- Dodaj do fasoli z czosnkiem 2 łyżki oliwy i zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
- Na talerzu układmy carppacio. Dekorujemy je cząstkami cytryny, oliwkami, pozostałą oliwą. Do miseczki przekładamy pastę z fasoli.
- Podajemy z pieczywem lub paluszkami grissini.