Ocet malinowy – jak zrobić ocet z malin?

Ocet malinowy - jak zrobić ocet z malin?
Autor: Shutterstock Ocet malinowy jest bardzo aromatyczny.
łatwy
20 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ocet malinowy to po prostu genialna przyprawa. Jego smak i aromat jest tak wspaniały i oryginalny, że jest niemal nie z tego świata. Każda doprawiona nim potrawa nabiera cudownego aromatu o przyjemnej kwaskowatości. 

Jak smakuje ocet malinowy?

Ocet malinowy smakuje jak mieszanina dżemu malinowego i sosu winegret przygotowanego na bazie czerwonego wina. Jest jednocześnie cierpki i słodki, z wyraźnym malinowym posmakiem.

Do czego pasuje ocet malinowy?

Ocet malinowy to znakomity i aromatyczny dodatek do potraw. Pogłębia smak warzyw i mięs, nadając im subtelną, malinową nutę. Dodaj go do sałatek na bazie sałat lub do marynaty do mięs. Świetnie pasuje również do chutneyów, czyli sosów owocowych na wytrawnie.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki szklanki dojrzałych malin
  • 3 szklanki białego octu winnego
  • 0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny przebrać i odrzucić zepsute, resztę włożyć do czystego słoja, odstawić.
  • Ocet wlać do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie dopuścić jednak do zagotowania.
  • Gorącą zalewą zalać maliny, zakręcić słoik i odstawić na 48 godzin w temperaturze pokojowej, ale w zacienionym miejscu.
  • Po tym czasie przecedzić miksturę przez podwójnie złożoną gazę, dokładnie wycisnąć cały sok z owoców.
  • Przelać ocet do czystych, wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnym ciemnym miejscu do 6 miesięcy.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej