Ocet malinowy – jak zrobić ocet z malin?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ocet malinowy to po prostu genialna przyprawa. Jego smak i aromat jest tak wspaniały i oryginalny, że jest niemal nie z tego świata. Każda doprawiona nim potrawa nabiera cudownego aromatu o przyjemnej kwaskowatości.
Jak smakuje ocet malinowy?
Ocet malinowy smakuje jak mieszanina dżemu malinowego i sosu winegret przygotowanego na bazie czerwonego wina. Jest jednocześnie cierpki i słodki, z wyraźnym malinowym posmakiem.
Do czego pasuje ocet malinowy?
Ocet malinowy to znakomity i aromatyczny dodatek do potraw. Pogłębia smak warzyw i mięs, nadając im subtelną, malinową nutę. Dodaj go do sałatek na bazie sałat lub do marynaty do mięs. Świetnie pasuje również do chutneyów, czyli sosów owocowych na wytrawnie.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki szklanki dojrzałych malin
- 3 szklanki białego octu winnego
- 0,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przebrać i odrzucić zepsute, resztę włożyć do czystego słoja, odstawić.
- Ocet wlać do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie dopuścić jednak do zagotowania.
- Gorącą zalewą zalać maliny, zakręcić słoik i odstawić na 48 godzin w temperaturze pokojowej, ale w zacienionym miejscu.
- Po tym czasie przecedzić miksturę przez podwójnie złożoną gazę, dokładnie wycisnąć cały sok z owoców.
- Przelać ocet do czystych, wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnym ciemnym miejscu do 6 miesięcy.