Nuggetsy z kurczaka - danie z frytkownicy [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Nuggetsy z kurczaka (nuggets) to szybkie danie o rodowodzie amerykańskim. W wersji domowej można je przygotować we frytkownicy. Podajemy sprawdzony przepis na nuggetsy, czyli panierowane kąski kurczaka z frytkownicy.
Zobacz także: Jak zrobić nuggetsy z piekarnika?
SKŁADNIKI
- 2 kromki czerstwego białego chleba w kawałkach
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g filetu z kurczaka w kawałkach
- 1 żółtko i 2 białka
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżki czerwonego pesto
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W robocie kuchennym mielimy chleb z papryką w proszku, tak by uzyskać kruchą mieszankę, a następnie dodajemy oliwę z oliwek. Przekładamy całość do miski.
- Mielimy filet z kurczaka na puree w robocie kuchennym, dodajemy żółtko, czosnek, pesto, pietruszkę. Dodajemy pół łyżeczki soli i pieprzu do smaku.
- Rozgrzewamy frytkownicę do 200 stopni.
- Ubijamy białka w misce. Formujemy z mieszanki z kurczaka 10 kulek, które następnie delikatnie przyciskamy, by stworzyć owalne kawałki. Zanurzamy je najpierw w białku, a następnie otaczamy w przygotowanej mieszance z chlebem. Kawałki muszą być dokładnie nią pokryte.
- Do kosza frytkownicy wkładamy po 5 kawałków i ustawiamy zegar na 10-12 minut. Smażymy je do momentu uzyskania złotego koloru panierki. Wyjmujemy i wkładamy kolejne kawałki.
- Nuggetsy podajemy z sosami i surówką.