Niewiarygodnie pyszne smażone kanapki z cukinii i sera żółtego
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Niewiarygodnie pyszna przekąska z cukinii i sera żółtego znajdzie wielu zwolenników. To jedno z tych dań imprezowych, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Przygotowanie jest proste, składniki ogólnodostępne. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem smażonych kanapek z cukinii i sera żółtego.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g cukinii lub kabaczka
- 2 jajka (rozmiar M)
- 100 g pszennej maki
- 100 g dojrzałej mozzarelli lub innego topliwego sera
- 150 g tartej bułki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić na plastry grubości 4-6 mm. Przełożyć do miski, posolić lekko, przemieszać i pozostawić na 15 minut.
- Ser pokroić na plasterki.
- Jajka rozmącić ze szczyptą soli
- Cukinię odsączyć z nadmiaru wilgoci. Popieprzyć. Panierować w mące.
- Składać po 2 plasterki cukinii przełożone 1 plastrem sera, jak kanapka.
- Cukiniowe kanapki moczyć w rozmąconym jajku i panierować w tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać z ulubionym sosem.