Nie tuńczyk, nie awokado. Najlepszą domową pastę jajeczną robię z tym aromatycznym składnikiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić najlepszą pastę jajeczną? Odpowiedzią na to pytanie jest pasta przygotowana z ugotowanych na twardo jajek z dodatkiem aromatycznych smażonych pieczarek. Jej przygotowanie jest łatwe, składniki są niedrogie, a smak zachwyca. Poznajcie nieskomplikowany przepis na najlepszą pod słońcem pastę jajeczną z pieczarkami.
Co można dołożyć do pasty jajecznej?
Pasta jajeczna to klasyczny dodatek do pieczywa. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z kilkoma prostymi dodatkami tworzą wyśmienite smarowidło do chleba. Można dodać do niej starty żółty ser, pokrojone w kostkę awokado czy tuńczyka w sosie własnym z puszki. Jednak te składniki mogą szybko odejść w zapomnienie. Najlepszym dodatkiem do pasty jajeczną są smażone pieczarki. To właśnie ten składnik sprawia, że pasta z jajek nabiera wyrazistego smaku.
W tym prostym przepisie głównymi składnikami pasty są ugotowane na twardo jajka oraz smażone pieczarki z cebulą i sosem sojowym. Smak pasty podkręcają przyprawy, czyli sól, świeżo zmielony czarny pieprz i tymianek. Składniki scala majonez oraz musztarda, która nadaje nieco ostrzejszą nutę.
Jak zrobić pastę jajeczną z pieczarkami?
Przepis na pyszną domową pastę z jajek i pieczarek jest łatwy i w miarę szybki. Na liście składników znalazły się produkty, które są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Przygotowanie jest łatwe, ale warto pamiętać, aby jajka ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwiej się obierają i kroją.
Jak przygotować obłędną pastę jajeczną z dodatkiem smażonych pieczarek? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje.
- 1. krok – usmażenie pieczarek z cebulą i sosem sojowym na patelni
- 2. krok – posiekanie jajek
- 3. krok – wymieszanie jajek z pieczarkami
- 4. krok – połączenie pasty z pozostałymi składnikami i przyprawami
- 5. krok – schłodzenie pasty jajecznej z pieczarkami w lodówce
Jak podawać pastę jajeczną z pieczarkami?
Wyborna pasta z jajek i aromatycznych smażonych pieczarek jest nie tylko pyszna. Można wykorzystywać ją na różne sposoby. To znakomity dodatek do chleba, bułek czy chrupiących tostów. Sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację czy jako przekąska, do której można podać pokrojone w słupki świeże warzywa, paluszki grissini lub nachosy. Pastę jajeczną z pieczarkami można wykorzystać jako farsz do pierogów lub jajek.
SKŁADNIKI
- 250 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pieczarki i wlać sos sojowy. Wymieszać i smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki staną się rumiane. Patelnię zestawić z ognia.
- Jajka obrać, drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać podsmażone pieczarki. Wymieszać.
- Dodać musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładko.
- Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.