Niby sushi na szybko, czyli ruloniki z soli w cytrynowej pierzynce
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryba, cytryna, wodorosty, masło - kilka składników, które gwarantują w tej niewielkiej potrawie eksplozję smaków. Danie świetne na zdrowa małą przekąskę, dietetyczny obiad lub większa okazję.
SKŁADNIKI
- 4 filety z soli
- 2 łyżki masła
- kilka płatków suszonych nori
- 1 cytryna
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyj osusz, zwiń w ruloniki i zepnij wykałaczkami. Cytrynę wyszoruj, osusz i zetrzyj jej skórkę na drobnej tarce.
- Wodorosty ułóż na dnie garnka do gotowania na parze, na nich poukładaj opanierowaną w cytrynowej skórce rybę. Gotuj 10 min.
- Do małego rondelka wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj pozostałą skórkę, nasłało i przyprawy. Ubijaj mikserem na małym ogniu.
- Rybne ruloniki podawaj polane ubitą masą cytrynowo-maślaną.