Niby sushi na szybko, czyli ruloniki z soli w cytrynowej pierzynce

2021-03-29
Niby sushi na szybko
Autor: Shutterstock Ruloniki z soli w cytrynowej panierce
łatwy
30 min
4

Ryba, cytryna, wodorosty, masło - kilka składników, które gwarantują w tej niewielkiej potrawie eksplozję smaków. Danie świetne na zdrowa małą przekąskę, dietetyczny obiad lub większa okazję.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z soli
  • 2 łyżki masła
  • kilka płatków suszonych nori
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę umyj osusz, zwiń w ruloniki i zepnij wykałaczkami. Cytrynę wyszoruj, osusz i zetrzyj jej skórkę na drobnej tarce.
  • Wodorosty ułóż na dnie garnka do gotowania na parze, na nich poukładaj opanierowaną w cytrynowej skórce rybę. Gotuj 10 min.
  • Do małego rondelka wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj pozostałą skórkę, nasłało i przyprawy. Ubijaj mikserem na małym ogniu.
  • Rybne ruloniki podawaj polane ubitą masą cytrynowo-maślaną.