Kanapka z serem na ciepło lepsza od francuskich grzanek, czyli mozzarella in carozza

Kanapka z serem na ciepło lepsza od francuskich grzanek, czyli mozzarella in carozza
Autor: Shutterstock.com Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu tosty z mozzarellą
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Najlepsza kanapka z serem na ciepło, czyli mozzarella in carozza! Carozza to po włosku bryczka lub inny pojazd na kółkach. Okrągłe plasterki mozzarelii między kormkami chleba tostowego rzeczywiście nadają pędu temu wynalazkowi! To jest petarda smaku! Neapolitański przysmak można potraktować jako pełnowartościowy posiłek podany z zieloną sałatą lub przekąskę. Wszystko zależy od tego czy przygotujecie duże kanapki, czy malutkie kanapeczki. Kremowy, rozpływający się w ustach ser i delikatny chleb tostowy moczony w rozmąconych jajkach i smażony w głębokim tłuszczu to czysta przyjemność! 

Jak urozmaicić kanapki na ciepło mozzarella in carozza?

Między kromki chleba z mozzarellą można dodać suszone pomidory, listek bazylii i filecik anchois. Można również włożyć po plasterku salami. Właściwie można wszystko. Niech Was nic nie ogranicza. Bądźcie odważni w kuchni. Uważajcie tylko na szafowanie solą! 

SKŁADNIKI

  • 12 kromek (600 g) chleba tostowego
  • 500 g świeżej mozzarelli np. Mozzarella di Bufala
  • sól do smaku
  • 5 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g tartej bułki
  • 1 l oleju do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kule mozzarelli pokrój na plasterki grubości 1 cm. Plastry ułóż na tacy wyłożone papierowym ręcznikiem. Przykryj drugim ręcznikiem. Delikatnie dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. 
  • Kromki chleba tostowego ułóż na desce. Na 6 kromkach ułóż po 4 plasterki mozzarelli. Przypraw odrobiną soli. Przykryj pozostałymi kromkami. Lekko dociśnij. Odetnij skórkę. Przekrój po przekątnej na dwa trójkątne sandwiche. Lub pokrój na cztery kwadratowe kanapeczki. 
  • Przygotuj trzy naczynia. W jednym umieść mąkę, w drugim rozmącone jajka, w trzecim tartą bułkę. 
  • Przygotowane kanapki panieruj kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Ułóż na tacy i wstaw do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Mozzarella dzięki temu skurczy się i schłodzi. Podczas smażenia będzie delikatnie się topić. 
  • Po godzinie przygotowane kanapki ponownie panieruj, ale już tylko w jajku i tartej bułce. Dwukrotnie panierowane kanapki wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Olej rozgrzej do 180°C. Jak sprawdzić bez termometru, czy olej jest już wystarczająco gotowy? Włóż do oleju drewniany trzonek łyżki. Jeśli wokół trzonka natychmiast utworzą się bąbelki, to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany.
  • Kanapki smaż przez 1-2 minuty lub do zrumienienia. Smacznego! 
Kanapki dla personelu szpitala w Bydgoszczy
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej