Nadziewane pieczarki: szybka przekąska na imprezę

Pieczarki nadziewane warzywami i serem to pomysł na szybką przekąskę na imprezę. Sprawdzą się na andrzejki, sylwestra i ostatki. Możesz podawać je na liściach sałaty i plasterkach szynki parmeńskiej. Oto przepis na nadziewane pieczarki.
8-10 dużych pieczarek
łyżka oliwy z oliwek
mały por
łodyga selera naciowego
10 dag twardego tofu lub fety
cukinia
marchewka
łyżka posiekanych listków bazylii
łyżka pasty pomidorowej
2 łyżki zmielonych orzechów
7-10 dag startego żółtego sera
150 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pieczarki obierz, opłucz. Trzonki odetnij i drobno posiekaj. Por, seler naciowy, tofu (albo fetę) także posiekaj. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce.
Wszystkie składniki wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż 3-5 minut. Cały czas mieszaj, by warzywa się nie przypaliły.
Dodaj tartą bułkę, pastę pomidorową i orzeszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dorzuć posiekane listki bazylii.
Kapelusze pieczarek wypełnij nadzieniem.
Pieczarki ułóż w płaskim naczyniu do zapiekania (nadzieniem do góry). Posyp na wierzchu startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej bulion.
Nagrzej piekarnik do temperatury 220ºC. Zapiekaj przez 10-20 minut. Gdy pieczarki się ugotują i ser rozpuści, wyjmij naczynie z piekarnika. Od razu podawaj.