Nadziewane pieczarki: szybka przekąska na imprezę

2018-12-31
nadziewane_pieczarki_jak_zrobic_szybka.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Nadziewane duże kapelusze pieczarek to idealny pomysł na przekąskę.
łatwy
40 min
4

Pieczarki nadziewane warzywami i serem to pomysł na szybką przekąskę na imprezę. Sprawdzą się na andrzejki, sylwestra i ostatki.  Możesz podawać je na liściach sałaty i plasterkach szynki parmeńskiej. Oto przepis na nadziewane pieczarki.

Składniki

8-10 dużych pieczarek

łyżka oliwy z oliwek

mały por

łodyga selera naciowego

10 dag twardego tofu lub fety

cukinia

marchewka

łyżka posiekanych listków bazylii

łyżka pasty pomidorowej

2 łyżki zmielonych orzechów

7-10 dag startego żółtego sera

150 ml bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki obierz, opłucz. Trzonki odetnij i drobno posiekaj. Por, seler naciowy, tofu (albo fetę) także posiekaj. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce.

Wszystkie składniki wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż 3-5 minut. Cały czas mieszaj, by warzywa się nie przypaliły.

Dodaj tartą bułkę, pastę pomidorową i orzeszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dorzuć posiekane listki bazylii.

Kapelusze pieczarek wypełnij nadzieniem.

Pieczarki ułóż w płaskim naczyniu do zapiekania (nadzieniem do góry). Posyp na wierzchu startym żółtym serem. Na dno naczynia wlej bulion.

Nagrzej piekarnik do temperatury 220ºC. Zapiekaj przez 10-20 minut. Gdy pieczarki się ugotują i ser rozpuści, wyjmij naczynie z piekarnika. Od razu podawaj.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE