Nadziewane jaja przepiórcze marynowane w burakach

2021-03-29
Nadziewane jaja przepiórcze marynowane w burakach
Autor: Shutterstock Kolorowe i efektowne jajka przepiórcze zachwycą domowników i gości
łatwy
30 min
4

Faszerowane jajka przepiórcze to niezwykle elegancka przystawka. Jednak w wydaniu kolorowym zyskuje dodatkową wartość. Jajka marynowane w soku z buraków mają wyjątkowy purpurowy kolor. W zestawieniu z zielonym awokado będą pięknym i smacznym daniem na świątecznym stole. 

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:

SKŁADNIKI

  • 12 jajek przepiórczych
  • 1 szklanka soku z buraków (gotowy z kartonu)
  • 6 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki lub młode listki buraczka do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondla wlać ocet i sok z buraków, wsyp sól oraz cukier i dodaj przyprawy. Zagotować, zamieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Jajka przepiórcze ugotować na twardo przez około 5-7 minut. Ostudzić i obrać.
  • Włożyć do naczynia, zalać zimną marynatą i wstawić co najmniej na 24 godziny do lodówki.
  • Jajka wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku, przeciąć na pół, usunąć żółtka.
  • Szczypior i natkę pietruszki drobno posiekać. Żółtka pokroić.
  • Awokado obrać ze skóry, pestkę usunąć, miąższ posiekać, dodać sok z cytryny oraz sól i utrzeć na mus.
  • Do musu z awokado dodać pokrojoną zieleń i żółtka.
  • Musem napełnić połówki jajek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i listkami buraczka.