Nadziewane jaja przepiórcze marynowane w burakach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Faszerowane jajka przepiórcze to niezwykle elegancka przystawka. Jednak w wydaniu kolorowym zyskuje dodatkową wartość. Jajka marynowane w soku z buraków mają wyjątkowy purpurowy kolor. W zestawieniu z zielonym awokado będą pięknym i smacznym daniem na świątecznym stole.
Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:
SKŁADNIKI
- 12 jajek przepiórczych
- 1 szklanka soku z buraków (gotowy z kartonu)
- 6 łyżek octu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka goździków
- 1 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- kiełki lub młode listki buraczka do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondla wlać ocet i sok z buraków, wsyp sól oraz cukier i dodaj przyprawy. Zagotować, zamieszać i odstawić do wystudzenia.
- Jajka przepiórcze ugotować na twardo przez około 5-7 minut. Ostudzić i obrać.
- Włożyć do naczynia, zalać zimną marynatą i wstawić co najmniej na 24 godziny do lodówki.
- Jajka wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku, przeciąć na pół, usunąć żółtka.
- Szczypior i natkę pietruszki drobno posiekać. Żółtka pokroić.
- Awokado obrać ze skóry, pestkę usunąć, miąższ posiekać, dodać sok z cytryny oraz sól i utrzeć na mus.
- Do musu z awokado dodać pokrojoną zieleń i żółtka.
- Musem napełnić połówki jajek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i listkami buraczka.