Nadziewane jaja przepiórcze marynowane w burakach

2021-03-03
Nadziewane jaja przepiórcze marynowane w burakach
Autor: Shutterstock Kolorowe i efektowne jajka przepiórcze zachwycą domowników i gości
łatwy
30 min
4

Faszerowane jajka przepiórcze to niezwykle elegancka przystawka. Jednak w wydaniu kolorowym zyskuje dodatkową wartość. Jajka marynowane w soku z buraków mają wyjątkowy purpurowy kolor. W zestawieniu z zielonym awokado będą pięknym i smacznym daniem na świątecznym stole. 

Składniki

12 jajek przepiórczych

1 szklanka soku z buraków (gotowy z kartonu)

6 łyżek octu

6 łyżek cukru

1 łyżeczka soli

1 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka goździków

1 awokado

2 łyżki soku z cytryny

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

kiełki lub młode listki buraczka do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do rondla wlać ocet i sok z buraków, wsyp sól oraz cukier i dodaj przyprawy. Zagotować, zamieszać i odstawić do wystudzenia.

Jajka przepiórcze ugotować na twardo przez około 5-7 minut. Ostudzić i obrać.

Włożyć do naczynia, zalać zimną marynatą i wstawić co najmniej na 24 godziny do lodówki.

Jajka wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku, przeciąć na pół, usunąć żółtka.

Szczypior i natkę pietruszki drobno posiekać. Żółtka pokroić.

Awokado obrać ze skóry, pestkę usunąć, miąższ posiekać, dodać sok z cytryny oraz sól i utrzeć na mus.

Do musu z awokado dodać pokrojoną zieleń i żółtka.

Musem napełnić połówki jajek. Ozdobić posiekanym szczypiorkiem i listkami buraczka. 

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA: