Na wielkanocne śniadanie podaję jajka w tym sosie. Robię go z 4 składników w 5 minut

jajka w sosie musztardowo-miodowym
Autor: Shutterstock Ten pyszny sos do jajek jest gotowy w 5 minut. Tę smaczną przekąskę podaj na śniadanie w Wielkanoc.
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Jajka to symbol świąt wielkanocnych. Zwykle podaje się je ugotowane na twardo z majonezem. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podajcie je z innym sosem. Jajka w sosie musztardowo-miodowym to pyszna i oryginalna przekąska na wielkanocne śniadanie i nie tylko. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na sos z musztardy i miodu do jajek na twardo.

Jajka w sosie musztardowo-miodowym – składniki

Do przygotowania pysznych jajek w smacznym sosie wykorzystuje się kilka prostych i niedrogich składników. Lista jest krótka i obejmuje tylko cztery artykuły spożywcze oraz trzy przyprawy. Aż trudno uwierzyć, że tak dobry sos do jajek można zrobić z tak małej liczby składników.

Z czego zrobić znakomity sos do jajek na twardo na Wielkanoc? Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Często wykorzystuje się je do innych potraw, więc być może macie je w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne. Na liście składników potrzebnych do przygotowania sosu do jajek znalazły się więc:

  • jogurt grecki
  • musztarda
  • miód
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie

Jak zrobić prosty sos musztardowo-miodowy do jajek?

Przepis na aromatyczny sos z musztardy i miodu, który pysznie łączy się z ugotowanymi na twardo jajkami, nie jest skomplikowany. To prosta i szybka receptura, która nikomu nie powinna sprawić przykrych niespodzianek. Sos jest gotowy w kilka minut, ale lepiej jest go zrobić wcześniej i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Jak więc przygotować wyborny sos do jajek wielkanocnych? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i je doprawić. Jak widać, przyrządzenie takiego sosu jest banalnie proste i błyskawiczne.

Jak podawać jajka w sosie musztardowo-miodowym?

Ugotowane na twardo jajka podane w towarzystwie sosu przygotowanego na bazie musztardy i miodu to rewelacyjne danie na wielkanocne śniadanie. Tak podane jajka zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Z przepisu można korzystać przez cały rok. Jajka w sosie musztardowo-miodowym to pomysł na oryginalną kolację. Sprawdzą się też jako imprezowa przekąska.

SKŁADNIKI

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać musztardę i miód. Wlać sok z cytryny i wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Sos wstawić do lodówki na godzinę.
  • Podawać jako dodatek do jajek na twardo na wielkanocne śniadanie i inne okazje.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej