Na przekąskę wybieram szpinakowe ciasteczka z fetą. Smak i zdrowie w jednym daniu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne i proste ciasteczka ze szpinakiem i fetą to idealny sposób na szybką przekąskę. Są proste w przygotowaniu i perfekcyjne, by chwycić je w rękę i wyjść z domu. Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę, wypróbuj przepisu na te ciasteczka.
Zdrowa przekąska na raz. Te ciasteczka są pyszne i proste w przygotowaniu
Pyszne "ciasteczka" szpinakowe z fetą to idealna przekąska na każdą porę dnia. Są one proste w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości skomplikowanych składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Te szpinakowo-serowe ciasteczka to idealna propozycja dla każdego, kto po prostu nie ma czasu. Można przygotować je wcześniej i później podgrzewasz w mikrofalówce. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, lunch czy śniadanie.
Choć nie trzeba ich przygotowywać w foremce na muffinki czy w papilotach, jest to doskonały sposób na to, by od razu mieć porcje gotowe do wzięcia w rękę. W innym przypadku będzie trzeba je dzielić, a wcześniej obcięte kawałki mogą wysychać na brzegach.
Jest to sposób na naprawdę smaczną przekąskę bez konieczności długiego stania w kuchni. Większość pracy wykonuje za nas piekarnik i robot kuchenny. Wystarczy kilka składników, a nasze ciasteczka będą gotowe. Jeśli więc szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę, to właśnie go znalazłeś.
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 120 g szpinaku baby
- 120 g sera feta
- 40 g ricotty
- 2 jajka
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Podsmażamy posiekaną cebulę.
- Szpinak blendujemy na drobne kawałki.
- Przekładamy szpinak do miski.
- Do blendera wrzucamy cebulę, fetę, ricottę, jajka, koperek, czosnek paprykę, pieprz i sól.
- Miksujemy do połączenia się składników.
- Mieszankę wrzucamy do szpinaku.
- Masę przekładamy do papilotek lub formy na muffiny.
- Pieczemy około 25 minut.