Na przekąskę wybieram szpinakowe ciasteczka z fetą. Smak i zdrowie w jednym daniu

Na przekąskę wybieram szpinakowe ciasteczka z fetą. Smak i zdrowie w jednym daniu
Autor: Shutterstock.com Na przekąskę wybieram szpinakowe ciasteczka z fetą. Smak i zdrowie w jednym daniu
łatwy
5 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne i proste ciasteczka ze szpinakiem i fetą to idealny sposób na szybką przekąskę. Są proste w przygotowaniu i perfekcyjne, by chwycić je w rękę i wyjść z domu. Jeśli więc nie masz pomysłu na ciekawą przekąskę, wypróbuj przepisu na te ciasteczka.

Zdrowa przekąska na raz. Te ciasteczka są pyszne i proste w przygotowaniu

Pyszne "ciasteczka" szpinakowe z fetą to idealna przekąska na każdą porę dnia. Są one proste w przygotowaniu, nie wymagają dużej ilości skomplikowanych składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Te szpinakowo-serowe ciasteczka to idealna propozycja dla każdego, kto po prostu nie ma czasu. Można przygotować je wcześniej i później podgrzewasz w mikrofalówce. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, lunch czy śniadanie.

Choć nie trzeba ich przygotowywać w foremce na muffinki czy w papilotach, jest to doskonały sposób na to, by od razu mieć porcje gotowe do wzięcia w rękę. W innym przypadku będzie trzeba je dzielić, a wcześniej obcięte kawałki mogą wysychać na brzegach.

Jest to sposób na naprawdę smaczną przekąskę bez konieczności długiego stania w kuchni. Większość pracy wykonuje za nas piekarnik i robot kuchenny. Wystarczy kilka składników, a nasze ciasteczka będą gotowe. Jeśli więc szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę, to właśnie go znalazłeś.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 120 g szpinaku baby
  • 120 g sera feta
  • 40 g ricotty
  • 2 jajka
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Podsmażamy posiekaną cebulę.
  • Szpinak blendujemy na drobne kawałki.
  • Przekładamy szpinak do miski.
  • Do blendera wrzucamy cebulę, fetę, ricottę, jajka, koperek, czosnek paprykę, pieprz i sól.
  • Miksujemy do połączenia się składników.
  • Mieszankę wrzucamy do szpinaku.
  • Masę przekładamy do papilotek lub formy na muffiny.
  • Pieczemy około 25 minut.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej