Muszle makaronowe z tuńczykiem: łatwy przepis na pyszną przekąskę

Muszle makaronowe z tuńczykiem: łatwy przepis na pyszną przekąskę
Autor: Shutterstock.com Muszle z tuńczykiem można podać na zimno lub ciepło
łatwy
30 min
4

Muszle makaronowe z tuńczykiem to bardzo łatwy przepis na pyszną przekąskę. Można podać je na zimno. Lub posypać niewielką ilością tartego sera i zapiec krótko w piekarniku. 

Jak ugotować muszle makaronowe?

  • Problem z dużym makaronem polega na ryzyku sklejenia się naszych muszli przed nadzianiem. Dlatego należy makaron gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Jeśli producent pisze 5 l. To ugotuj 5 l wrzątku.
  • Osól wodę po zagotowaniu. Solenie wody przed gotowaniem mija się z celem. Osolona woda potrzebuje więcej czasu do osiągnięcia temperatury 100°C. 
  • Makaron gotuj al dente, czyli dający opór zębom. Najlepiej 1 minutę krócej niż podaje to producent. Niektórzy producenci makaronu wyraźnie wskazują ile gotować makaron normalnie, a ile al dente. Pamiętaj, gotuj ciut krócej. 
  • Makaron odcedź. Skrop oliwą i delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Odstaw. Lub najlepiej po tym zabiegu rozłóż pojedynczo muszle na blasze lub tacy wyłożone pergaminem. 

Jak skomponować smaki nadzienia do muszli?

Tuńczyka możesz zamienić na kurczaka. Również pozostałe składniki możesz dowolnie mieszać. Jednak obowiązują te pewne zasady. Nadzienie musi łaczyć smaki łagodne, kwaśne, miękkie, chrupkie, kremowe i soczyste. Dlatego taki farsz komponujemy z obojętnych w smaku jajek gotowanych na twardo, które dają przyjemną teksturę miękko ustępującą pod naciskiem szczęk. Koniecznie dodajemy kwaśne pikle: marynowaną paprykę, korniszony lub soczyste kiszonki. Do tego słodka kukurydza lub groszek zielony. Obowiązkowo chrupka i soczysta cebula. I to właściwie na tyle. 

SKŁADNIKI

  • 20 dużych muszli makaronowych (conchiglioni)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, osączony
  • 3 jajka ugotowane na twardo, starte na tarce
  • 2-3 papryki w zalewie octowej, pokrojone w kostkę
  • 1 mała puszka kukurydzy, osączonej z zalewy
  • 1 czerwona cebula, mała, drobno posiekana
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki tartego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Muszle makaronowe (conchiglioni) ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i skropić odrobiną oleju. Wymieszać.
  • Do miski dodać osączonego z zalewy tuńczyka. Rozdrobnić go widelcem. Dodać starte na tarce jajka, pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydze, posiekaną cebulę. Wymieszać.
  • Do nadzienia dodać majonez i musztardę. Ponownie wymieszać. Sprobować i ewentualnie doprawić. 
  • Przygotowanym nadzieniem napełnić muszle. Można schłodzić je i podać w tej postaci posypane natką pietruszki. 
  • Lub ułożyć muszle w naczyniu do zapiekania. Posypać tartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 200°C do chwili, gdy ser się stopi. Podawać póki ciepłe.  
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej