Mrożone frytki z piekarnika: jak upiec idealnie chrupiące frytki

Mrożone frytki z piekarnika: jak upiec idealnie chrupiące i pyszne frytki
Autor: Shutterstock Mrożone frytki są idealne, ale zawsze można je ulepszyć
łatwy
5 min
4

Mrożone frytki to obowiązkowa pozycja w mojej zamrażarce. Nie piekę ich zbyt często, ale czasami ratują życie domowej karmicielki. W sumie to nic trudnego, wrzucacie frytki do piekarnika i gotowe. Moja mama nauczyła mnie pewnej sprytnej sztuczki, dzięki której zajadaliśmy się frytkami w piątkowe popołudnia, aż nam się uszy trzęsły.  Jak upiec idealnie chrupiące i pyszne frytki z mrożonki? To proste. Zapraszam!

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Piekarnik najlepiej się sprawdza, jeśli chcesz odgrzać więcej niż 1 porcję frytek. Przy okazji jest nieco mniej bałaganu i uciążliwych zapachów.

Potrzebujesz jedynie dobrej jakości blachę do pieczenia i trochę czasu.

Blachę wyłóż folią aluminiową, spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj za pomocą pędzla.

Blachę należy włożyć do piekarnika i włączyć ogrzewanie. Temperatura powinna być wysoka od 200°C do 220°C w zależności od rodzaju piekarnika. Grzanie włączyć w trybie góra i dół. Termoobiegu nie warto włączać, bo wysuszy frytki i przypali ich końce.

Gdy blacha jest już gorąca, wyjmij ją, ułóż cienką warstwę frytek i ponownie wsuń do pieca.

Pieczenie 1 porcji zajmie ci 3-5 minut, 2 lub 3 porcji 7-10 minut. W połowie czasu pieczenia warto frytki przewrócić na druga stronę.

W ten sposób możesz odgrzać frytki każdego kształtu i rodzaju. To naprawdę sprytny trik!

Gdy wyjmiesz frytki z piekarnika oprósz je czosnkiem w proszku i ostrą papryką oraz solą. Przekąska gotowa!

Jak zrobić domowe frytki? Instrukcja ze zdjęciami krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 750 g frytek mrożonych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mieszanki: granulowanego czosnku, suszonego tymianku, mielonej papryki, mielonego pieprzu i soli lub 2 łyżki ulubionej mieszanki gotowych przypraw np. do gyrosa lub do grillowanego kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik zgodnie z instrukcją na opakowaniu frytek.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Frytki wysyp na blachę, skrop olejem i posyp przyprawami.
  • Za pomocą dłoni wymieszaj frytki, tak aby oblepiły się olejem i przyprawami.
  • Rozłóż frytki na blasze równą warstwą. Wstaw do piekarnika i postępuj dalej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W połowie czasu pieczenia odwróć frytki.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej