Moja babcia prosiła mnie o przepis na te tłuczone ziemniaki. Są lepsze od tradycyjnych

2025-02-18
Kinga Goldstein
Moja babcia prosiła mnie o przepis na te tłuczone ziemniaki. Są lepsze od tradycyjnych
Autor: Shutterstock.com Moja babcia prosiła mnie o przepis na te tłuczone ziemniaki. Są lepsze od tradycyjnych
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Tłuczone ziemniaki są jednym z ulubionych obiadowych dodatków do obiadów. Zazwyczaj purée robi się z masłem i mlekiem. Nie każdy jednak wie, że te dodatki można zamienić na coś całkowicie innego. Dzięki tej stosynkowo niewielkiej zmianie, nasze ziemniaczki tłuczone wyniosą się na całkowicie nowy poziom.

Znudziło ci się zwykłe purée ziemniaczane. To będzie idealna zmiana

Purée ziemniaczane jest jednym z najbardziej ulubionych dodatków do różnego rodzaju kotletów, roladek i całej masy innych dań obiadowych. Jednak nie da się ukryć, że może się ono po pewnym czasie po prostu znudzić. W szczególności, jeśli za każdym razem przygotowujemy je tak samo.

Mamy jednak na to pewien sposób. Polega on na zamianie "tradycyjnego" masła i mleka, które dodajemy do naszego purée na coś innego, co wyniesie nasz dodatek na całkiem nowy poziom. 

Chodzi mianowicie o oliwę z oliwek i pieczony czosnek. Dzięki tym dwóm dodatkom nasze tłuczone ziemniaczki zachwycą swoją kremowością. Dzięki dodatkowi czosnku nasze ziemniaczki zyskują ciekawego smaku.

Alternatywa dla "tradycyjnych" tłuczonych ziemniaczków. Dodaj te dwa składniki

Wystarczy przekroić główkę czosnku, położyć go na foli aluminiowej i skroplić oliwą z oliwą. Dokładnie zawijamy i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy nasze ziemniaczki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy.

Kiedy będą miękkie, ubijamy nasze ziemniaczki z dodatkiem oliwy z oliwek. Wyciskamy czosnek do ziemniaczków, mieszamy i doprawiamy do smaku.

SKŁADNIKI

  • Ok. 800 gramów ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 główka czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę czosnku przekrajamy na pół, nie usuwając z niej łupiny.
  • Kładziemy na folii aluminiowej, skraplamy oliwą z oliwek i dokładnie zawijamy.
  • Czosnek pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach.
  • W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki.
  • Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy, aż do miękkości.
  • Za pomocą tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy nasze ziemniaki z dodatkiem oliwy z oliwek.
  • Gotowy czosnek ostrożnie, by się nie poparzyć, wyciskamy do naszych ziemniaków.
  • W razie potrzeby można dodać więcej oliwy z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein