Mieszam te dwa sery i w minutę mam znakomitą pastę. Podaję ją z pieczywem i nie tylko
Pasty do smarowania to ciekawe urozmaicenie domowego menu. Jednak zamiast jajek czy twarogu warto wykorzystać zaskakujące składniki. W tym przepisie pyszną pastę robi się z dwóch rodzajów sera – pleśniowego i mascarpone. Dzięki temu smarowidło ma kremową konsystencję i wyrazisty smak. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienitą domową pastę z sera pleśniowego i mascarpone.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co zrobić z sera pleśniowego i serka mascarpone?
Te dwa popularne sery zwykle wykorzystuje się oddzielnie. Ser pleśniowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dań głównych z mięsa czy składnikiem domowych przekąsek i sosów. Z kolei włoski serek mascarpone najczęściej wykorzystuje się do deserów, kremów i słodkich wypieków. Mało kto wie, że te dwa sery można połączyć i stworzyć pastę do chleba o głębokim smaku. Dzięki kremowej konsystencji jest idealna do smarowania pieczywa, ale i bardzo dobrze smakuje jako przekąska.
Jak zrobić pastę serową?
Przepis na pełną smaku domową pastę z sera pleśniowego i mascarpone nie jest trudny. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wszystkie składniki można z łatwością kupić w wielu sklepach bez względu na porę roku. Dzięki temu to wyśmienite smarowidło można robić często. Na pewno szybko się nie znudzi.
Jak więc zrobić pyszną pastę kanapkową z dwóch rodzajów sera? Ten przysmak do chleba i nie tylko jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie wymaga doświadczenia czy skomplikowanych czynności. Nic nie trzeba wcześniej gotować i smażyć. To szybka pasta serowa, która podbije kubki smakowe każdego, kto jej spróbuje.
- 1. krok – starcie sera pleśniowego na tarce
- 2. krok – wymieszanie sera pleśniowego z mascarpone
- 3. krok – doprawienie serowej pasty kanapkowej
Jak podawać pastę serową?
Wyrazista w smaku pasta do smarowania z sera pleśniowego i włoskiego mascarpone to idealny dodatek do chleba. To pomysł na śniadanie, kolację lub imprezowy przysmak. Świetnie smakuje jako baza do kanapek, które dodatkowo można wzbogacić ulubioną wędliną czy świeżymi warzywami. Pasta serowa doskonale sprawdzi się jako przekąska. Można podać do niej świeże kolorowe warzywa pokrojone w słupki, nachosy lub paluszki grissini.
Pastę z sera pleśniowego i mascarpone można dodatkowo podkręcić posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki, bazylia czy koperek. Wzbogacą ją także drobno posiekane orzechy włoskie.
SKŁADNIKI
- 150 g serka mascarpone
- 50 g sera pleśniowego
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser pleśniowy zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć do miski.
- Dodać serek mascarpone i musztardę. Dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Wymieszać.
- Podawać na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem czy jako przekąskę.