Meksykański czekoladowy sos do indyka [PRZEPIS]

2021-03-27
Czekoladowy sos do indyka
Autor: pixabay.com Meksykański czekoladowy sos do indyka jest gęsty, aksamitny, wytrawny i zniewalający w smaku.
łatwy
25 min
4

Czekoladę albo lubimy albo uwielbiamy. Nie jedzą jej chyba tylko ci, którzy mają na nią uczulenie. Jedni wolą mleczną, inni z orzechami, nadziewane czekoladki albo zanurzone w niej śliwki czy wiśnie. Ale czekolada ma też swoje inne oblicze - ostre i mocne. Naprawdę warto się w nim rozsmakować! Wypróbuj przepis na czekoladowy sos do indyka.

SKŁADNIKI

  • 3/4 litra bulionu drobiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • łyżeczka chili
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • gorzka czekolada (tabliczka)
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • garść obranych, uprażonych migdałów
  • garść obranych, uprażonych orzeszków ziemnych
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • Dodać bulion, przecier pomidorowy, paprykę, chili, migdały i orzeszki. Podgrzewać kilka minut, zdjąć z ognia.
  • Gdy lekko ostygnie, zmiksować blenderem.
  • Dodać czekoladę i kakao, doprawić wszystkimi przyprawami.
  • Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.
  • Do gorącego sosu włożyć podzielonego na porcje pieczonego (lub gotowanego) indyka. Podgrzewać 10 minut.