Meksykański czekoladowy sos do indyka [PRZEPIS]
2021-03-27
łatwy
25 min
4
Czekoladę albo lubimy albo uwielbiamy. Nie jedzą jej chyba tylko ci, którzy mają na nią uczulenie. Jedni wolą mleczną, inni z orzechami, nadziewane czekoladki albo zanurzone w niej śliwki czy wiśnie. Ale czekolada ma też swoje inne oblicze - ostre i mocne. Naprawdę warto się w nim rozsmakować! Wypróbuj przepis na czekoladowy sos do indyka.
SKŁADNIKI
- 3/4 litra bulionu drobiowego
- 3 łyżki oliwy
- 3-4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- łyżeczka chili
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- gorzka czekolada (tabliczka)
- 2-3 łyżeczki kakao
- garść obranych, uprażonych migdałów
- garść obranych, uprażonych orzeszków ziemnych
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
- Dodać bulion, przecier pomidorowy, paprykę, chili, migdały i orzeszki. Podgrzewać kilka minut, zdjąć z ognia.
- Gdy lekko ostygnie, zmiksować blenderem.
- Dodać czekoladę i kakao, doprawić wszystkimi przyprawami.
- Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje.
- Do gorącego sosu włożyć podzielonego na porcje pieczonego (lub gotowanego) indyka. Podgrzewać 10 minut.