Matiasy w pomidorach i miodzie
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Matiasy w pomidorach i miodzie to kolejna z propozycji zakąsek. Tak przygotowane śledzie doskonałe są także na wigilijny stół.
SKŁADNIKI
- 5 matiasów
- 5 cebul
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 czubate łyżki świeżych ziół: pietruszki, bazylii, oregano
- przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone cebule lekko podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i miód, zagotować. Dodać posiekane zioła, wszystko wymieszać i odstawić aż wystygnie.
- Ostudzoną zalewę pomidorowo-miodową doprawić i zalać nią śledzie ułożone w salaterce lub słoiku.
- Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.