Majonez z limonką i jalapeno: najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa
2021-04-08
łatwy
10 min
4
Majonez z limonką i jalapeño ma świeży, pikantny i lekko kwaśny smak. To najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa. Szczególnie wiosną. Blado-zielony sos majonezowy pasuje również do surowych i gotowanych warzyw. Bazą sosu jest gotowy majonez, tradycyjny lub wegański. Po prostu pycha!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
- 1 garść natki kolendry
- 2 plasterki świeżej papryczki jalapeno lub do więcej jeśli lubisz bardzo ostre sosy
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2-4 łyżki mleka lub napoju migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wysokiego i wąskiego naczynia dodać majonez oraz wszystkie składniki.
- Wstawić do naczynia blender ręczny i nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia emulgować sos.
- Emulgować do chwili uzyskania jednolitego sosu.
- Przechowywać w lodówce.
- Podawać do jajek gotowanych na twardo, warzyw surowych i gotowanych, wędlin oraz pieczonych i grillowanych mięs.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund