Majonez z limonką i jalapeno: najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa

Majonez z limonką i jalapeño ma świeży, pikantny i lekko kwaśny smak. To najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa. Szczególnie wiosną. Blado-zielony sos majonezowy pasuje również do surowych i gotowanych warzyw. Bazą sosu jest gotowy majonez, tradycyjny lub wegański. Po prostu pycha!
1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
1 garść natki kolendry
2 plasterki świeżej papryczki jalapeno lub do więcej jeśli lubisz bardzo ostre sosy
1 łyżeczka skórki startej z limonki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki soku z limonki
2-4 łyżki mleka lub napoju migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Do wysokiego i wąskiego naczynia dodać majonez oraz wszystkie składniki.
Wstawić do naczynia blender ręczny i nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia emulgować sos.
Emulgować do chwili uzyskania jednolitego sosu.
Przechowywać w lodówce.
Podawać do jajek gotowanych na twardo, warzyw surowych i gotowanych, wędlin oraz pieczonych i grillowanych mięs.