Majonez z limonką i jalapeno: najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa

Majonez z limonką i jalapeno: najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa
Autor: Shutterstock Lekko pikantny, kwaskowy i pyszny sos majonezowy z limonką, kolendrą i jalapeño
łatwy
10 min
4

Majonez z limonką i jalapeño ma świeży, pikantny i lekko kwaśny smak. To najlepszy sos do jajek, wędlin i mięsa. Szczególnie wiosną. Blado-zielony sos majonezowy pasuje również do surowych i gotowanych warzyw. Bazą sosu jest gotowy majonez, tradycyjny lub wegański. Po prostu pycha!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka majonezu jajecznego lub wegańskiego
  • 1 garść natki kolendry
  • 2 plasterki świeżej papryczki jalapeno lub do więcej jeśli lubisz bardzo ostre sosy
  • 1 łyżeczka skórki startej z limonki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2-4 łyżki mleka lub napoju migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wysokiego i wąskiego naczynia dodać majonez oraz wszystkie składniki. 
  • Wstawić do naczynia blender ręczny i nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia emulgować sos. 
  • Emulgować do chwili uzyskania jednolitego sosu. 
  • Przechowywać w lodówce.
  • Podawać do jajek gotowanych na twardo, warzyw surowych i gotowanych, wędlin oraz pieczonych i grillowanych mięs. 
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej