Łosoś marynowany w soku z limonki: lekka i elegancka przystawka
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Łosoś marynowany w morskiej soli i soku z limonki będzie doskonałym początkiem wieczornej kolacji. Smak ryby doskonale koresponduje z orientalnym aromatem limonki oraz trawy cytrynowej i morskim - soli morskiej.
SKŁADNIKI
- filet z łososia norweskiego (ze skórą)
- morska sól,
- sok z limonki
- gałązki kopru, może też być trawa cytrynowa
- świeżo mielony biały pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z łososia ze skórą natrzeć solą morską, świeżo mielonym białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki.
- Obłożyć gałązkami kopru i trawą cytrynową. Dla smaku całość skropić kilkoma kroplami Wódki Żołądkowej Gorzkiej – miętowej. Tak przyprawionego łososia marynować 12 godzin w lodówce.
- Po wyjęciu z marynaty pokroić w cienkie plastry, ułożyć je na talerzu w towarzystwie gęstego dipu koperkowego i na złoto przyrumienionych chrupiących tostów.
- Całość udekorować cząstką limonki i gałązką kopru oraz źdźbłami trawy cytrynowej.