Kuleczki ryżowe - prosty przepis na wege przekąskę

2021-03-29
Kuleczki ryżowe
Autor: Shutterstock Kuleczki ryżowe stanowią oryginalny dodatek do obiadu.
łatwy
40 min
4

Kuleczki ryżowe to apetyczna przekąska, która smakuje nie tylko tym, którzy nie jadają mięsa. Dodatkowym atutem kuleczek ryżowych jest nie tylko smak, ale też oryginalny wygląd.

SKŁADNIKI

  • 20 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanych ziół
  • 1 jajko
  • 5 dag mielonego białego sera
  • 10 dag żółtego sera
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser żółty zetrzeć na tarce (najlepiej na małych oczkach).
  • Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Wsypać ryż i całość chwilę podsmażyć.
  • Wlać 2 szklanki zimnej wody, doprawić solą i zagotować.
  • Po ugotowaniu dodać połowę startego sera, dokładnie wymieszać i ostudzić. Dodać zioła, jajko, biały ser i resztę żółtego. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Z masy uformować równej wielkości kulki, obtoczyć wtartej bułce i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.