Kuleczki ryżowe - prosty przepis na wege przekąskę
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kuleczki ryżowe to apetyczna przekąska, która smakuje nie tylko tym, którzy nie jadają mięsa. Dodatkowym atutem kuleczek ryżowych jest nie tylko smak, ale też oryginalny wygląd.
SKŁADNIKI
- 20 dag ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanych ziół
- 1 jajko
- 5 dag mielonego białego sera
- 10 dag żółtego sera
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser żółty zetrzeć na tarce (najlepiej na małych oczkach).
- Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Wsypać ryż i całość chwilę podsmażyć.
- Wlać 2 szklanki zimnej wody, doprawić solą i zagotować.
- Po ugotowaniu dodać połowę startego sera, dokładnie wymieszać i ostudzić. Dodać zioła, jajko, biały ser i resztę żółtego. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować równej wielkości kulki, obtoczyć wtartej bułce i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.