Kruche paluchy serowe. Chrupiąca przekąska, która posmakuje każdemu
2022-12-08
łatwy
30 min
4
Aromatyczne kruche paluchy serowe to alternatywa dla znanej słonej przekąski ze sklepu. Świetnie chrupie się je w czasie oglądania filmu i w trakcie meczu podczas kibicowania naszym. Paluchy serowe są przyjemnym dodatkiem do różnych zup. Ciekawie smakują z barszczem czerwonym i kremami z warzyw. Poznaj łatwy i szybki przepis na kruche paluchy serowe.
Jak zrobić kruche paluchy serowe?
Przygotowanie ciasta to tylko kilka minut. Dwa rodzaje mąki trzeba przesiać do miski i wymieszać ze startym serem i solą. Następnie dodaje się masło i wyrabia kruche ciasto, z którego formuje się długie wałeczki. Przed wstawieniem blachy do piekarnika trzeba je posmarować żółtkiem i posypać ziarnami. Po 15 minutach paluchy są gotowe.
Dlaczego warto zrobić kruche paluchy serowe?
- Przepis nie jest skomplikowany.
- Przygotowanie ciasta i uformowanie paluszków zajmuje nie więcej niż kwadrans. Pieczenie trwa tyle samo.
- Do upieczenia przekąski wystarczy tylko kilka składników.
- Najlepszy będzie ser twardy dojrzewający jak parmezan czy grana panado.
- Paluchy można posypać nie tylko sezamem. Sprawdzi się siemię lniane, czarnuszka, kminek i suszone zioła. Wielbiciele słonych przekąsek mogą posypać je gruboziarnistą solą.
- Paluchy są pyszne same i świetnie smakują z zupami. Przekąskę można podać w towarzystwie domowego sosu czosnkowego, ziołowego lub tysiąca wysp.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g startego sera grana padano lub parmezanu
- 5 łyżek sezamu
- 1 żółtko
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać obie mąki z solą. Wsypać starty ser i wymieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić kruche ciasto.
- Z ciasta uformować długie paluszki o średnicy około 1 cm.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego palucha posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać jako dodatek do zup lub przekąskę.
Zdrowe przekąski dla dzieci