Kruche paluchy serowe. Chrupiąca przekąska, która posmakuje każdemu

kruche paluchy z serem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Aromatyczne kruche paluchy serowe to alternatywa dla znanej słonej przekąski ze sklepu. Świetnie chrupie się je w czasie oglądania filmu i w trakcie meczu podczas kibicowania naszym. Paluchy serowe są przyjemnym dodatkiem do różnych zup. Ciekawie smakują z barszczem czerwonym i kremami z warzyw. Poznaj łatwy i szybki przepis na kruche paluchy serowe.

Jak zrobić kruche paluchy serowe?

Przygotowanie ciasta to tylko kilka minut. Dwa rodzaje mąki trzeba przesiać do miski i wymieszać ze startym serem i solą. Następnie dodaje się masło i wyrabia kruche ciasto, z którego formuje się długie wałeczki. Przed wstawieniem blachy do piekarnika trzeba je posmarować żółtkiem i posypać ziarnami. Po 15 minutach paluchy są gotowe.

Dlaczego warto zrobić kruche paluchy serowe?

  • Przepis nie jest skomplikowany.
  • Przygotowanie ciasta i uformowanie paluszków zajmuje nie więcej niż kwadrans. Pieczenie trwa tyle samo.
  • Do upieczenia przekąski wystarczy tylko kilka składników.
  • Najlepszy będzie ser twardy dojrzewający jak parmezan czy grana panado.
  • Paluchy można posypać nie tylko sezamem. Sprawdzi się siemię lniane, czarnuszka, kminek i suszone zioła. Wielbiciele słonych przekąsek mogą posypać je gruboziarnistą solą.
  • Paluchy są pyszne same i świetnie smakują z zupami. Przekąskę można podać w towarzystwie domowego sosu czosnkowego, ziołowego lub tysiąca wysp.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g startego sera grana padano lub parmezanu
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 żółtko
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać obie mąki z solą. Wsypać starty ser i wymieszać.
  • Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić kruche ciasto.
  • Z ciasta uformować długie paluszki o średnicy około 1 cm.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego palucha posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako dodatek do zup lub przekąskę. 
Zdrowe przekąski dla dzieci
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej