Kroję cukinię, panieruję i smażę na patelni. To pyszny dodatek do obiadu i ciekawa przekąska

Dieta wegetariańska
Cukinia to pyszne warzywo, z którego łatwo można zrobić wyborne dania i dodatki. Jednym z przepisów, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest cukinia panierowana z patelni. Ten chrupiący przysmak sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy smaczna przekąska. Poznajcie prosty i szybki przepis na znakomitą cukinię w chrupiącej panierce smażoną na patelni.
Jakie przyprawy dodać do smażonej cukinii?
Pełna smaku i aromatu cukinia panierowana z patelni to pyszne małe danie, które zachwyci pod każdym względem. W tym prostym przepisie smak cukinii podkręcają przyprawy. Najpierw plastry cukinii doprawia się solą i pieprzem. Do panierki z bułki tartej dodaje się zioła prowansalskie. To mieszanka suszonych ziół, która świetnie komponuje się ze smażoną cukinią i podkreśla jej smak.
Smażoną panierowaną cukinię można też doprawić słodką lub ostrą papryką. Sprawdzą się włoskie zioła, czyli bazylia i oregano. Fani orientalnych smaków mogą doprawić panierkę curry lub mieszanką garam masala.
Czy cukinię solimy przed smażeniem?
W tym prostym i szybkim przepisie zanim cukinia trafi na patelnię, należy pokroić ją na grube plastry i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dzięki soleniu zawierająca sporo wody cukinia podczas smażenia nie będzie się gotować we własnym sosie, pozostanie jędrna i stanie się chrupiąca. Warto pamiętać, aby nie przesadzić z solą. Wystarczy delikatnie oprószyć plastry cukinii, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Jak zrobić cukinię na patelni w panierce?
Przepis na pełną smaku i aromatu cukinię panierowaną smażoną na patelni jest prosty i błyskawiczny. To jedna z najłatwiejszych receptur na smaczne danie z tego zdrowego warzywa. Lista niezbędnych składników jest krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne i nie są drogie.
Panierowana cukinia z patelni to pyszne sezonowe danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Można też serwować je jako ciekawą i smaczną przekąskę. Plastry cukinii pysznie smakują z różnymi sosami jak czosnkowy czy jogurtowy z ziołami.
Jak więc zrobić pełną smaku i aromatu chrupiącą cukinię w panierce z patelni? Wystarczy wybierać ten prosty przepis i już po 20 minutach można cieszyć się smakiem wyśmienitej cukinii panierowanej smażonej na patelni.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie cukinii
- 2. krok – panierowanie cukinii w mące, jajku i bułce tartej z dodatkami
- 3. krok – usmażenie panierowanej cukinii na patelni
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone cukinie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut.
- Do miseczki wbić jajka i roztrzepać widelcem. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą, parmezan i zioła prowansalskie. Wymieszać.
- Osuszone ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody plastry cukinii oprószyć mąką pszenną, następnie zanurzyć w jajkach i obtoczyć w bułce tartej z parmezanem.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cukinię z obu stron, aż zacznie się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.