Solenie potraw: kiedy solić zupy, warzywa, mięso i jak to robić?

Zawsze pamiętamy, aby popieprzyć i posolić potrawę, a zazwyczaj robimy to na początku. Nie zawsze jednak jest to wskazane. Kiedy solić zupy, warzywa i mięso oraz jak to robić? Dzielimy się poradami na temat solenia potraw.
Na początku gotowania i smażenia potrawy czy na końcu - kiedy ją posolić? Jest kilka reguł, które warto zapamiętać, by cieszyć się jeszcze lepszym smakiem swoich dań.
>>> Sól w diecie. Jak ograniczyć sól w jadłospisie? [KLIKNIJ]
Solenie zupy
Zupy solimy raczej pod koniec gotowania. Kiedy? Gdy warzywa są już miękkie. Powód? Wiele mieszanek warzywnych i tzw. ziarenek smaku ma już w sobie sól. Wtedy o wiele łatwiej przesolić zupę. Dodanie soli na początku może też spowodować, że np. kasza z krupnika zrobi się koloru ciemnego i nie będzie wyglądać apetycznie.
Wyjątek stanowi rosół, który solimy na początku gotowania - będzie wtedy przepyszny.
>>> Solić czy nie solić? Jakie są zalety i wady soli? [KLIKNIJ!]
Warzywa - kiedy solić?
Warzywa gotowane w wodzie bądź na parze solimy pod koniec. Wyjątek stanowią brokuły i rośliny strączkowe, które należy posolić dopiero wtedy, gdy znajdą się na talerzu.
Solenie mięsa - zasady
Mięso solimy tuż przed duszeniem i smażeniem. Gdy je pieczemy, to przynajmniej godzinę wcześniej posypmy je solą.
Jeśli podajemy mięso gotowane, to włóżmy je do osolonego wrzątku, a wtedy będzie soczyste.
Wołowinę solimy pod koniec obróbki.