Krewetki w szampanie: przepis na przekąskę na imprezę

2021-03-29
Krewetki w szampanie: przepis na przekąskę na imprezę
Autor: thinkstockphotos.com Krewetki gotowane w szampanie to wykwintna przekąska na specjalne okazje
łatwy
25 min
4

Urządzasz imprezę, a nie masz pomysłu na przekąskę? Zaskocz swoich gości elegancką i pyszną przekąską - krewetkami w szampanie. Podajemy przepis na imprezowe danie, które zapewni dobrą zabawę

Impreza, zwłaszcza sylwestrowa, powinna być wyjątkowa. Jeśli spędzasz ją w gronie najbliższych przyjaciół, warto zadbać o wyśmienite i oryginalne menu, które niejednego zaskoczy. Podajemy przepis na prostą do wykonania, ale jakże szykowną przekąskę - wygląda bardzo elegancko i intrygująco. A jej jednym z głównych składników jest szampan. Drugim - krewetki królewskie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 litra wina musującego,
  • 2 cytryny,
  • garść najlepiej świeżych ziół: estragonu, bazylii oraz kolendry,
  • 20-30 obranych świeżych krewetek królewskich,
  • 2 łyżki jasnego octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szampana należy przelać do garnka, a następnie wycisnąć do niego sok z dwóch cytryn. Dorzucić posiekane świeże zioła.
  • Do gotującego się szampana dodaj krewetki i gotuj je na małym ogniu około 5 minut, aż się zaróżowią, a następnie wyjmij je z garnka.
  • 2 łyżki octu balsamicznego zmieszaj z dwiema łyżkami szampana, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  • Każdą krewetkę przekrój wzdłuż i wymieszaj w tej zalewie.
  • Krewetki układaj w wysokich kieliszkach do wina.
  • Sylwestrową przekąskę udekoruj kawałkami cytryny i ziołami.