Krewetki w szampanie: przepis na przekąskę na imprezę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Urządzasz imprezę, a nie masz pomysłu na przekąskę? Zaskocz swoich gości elegancką i pyszną przekąską - krewetkami w szampanie. Podajemy przepis na imprezowe danie, które zapewni dobrą zabawę
Impreza, zwłaszcza sylwestrowa, powinna być wyjątkowa. Jeśli spędzasz ją w gronie najbliższych przyjaciół, warto zadbać o wyśmienite i oryginalne menu, które niejednego zaskoczy. Podajemy przepis na prostą do wykonania, ale jakże szykowną przekąskę - wygląda bardzo elegancko i intrygująco. A jej jednym z głównych składników jest szampan. Drugim - krewetki królewskie.
SKŁADNIKI
- 0,5 litra wina musującego,
- 2 cytryny,
- garść najlepiej świeżych ziół: estragonu, bazylii oraz kolendry,
- 20-30 obranych świeżych krewetek królewskich,
- 2 łyżki jasnego octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szampana należy przelać do garnka, a następnie wycisnąć do niego sok z dwóch cytryn. Dorzucić posiekane świeże zioła.
- Do gotującego się szampana dodaj krewetki i gotuj je na małym ogniu około 5 minut, aż się zaróżowią, a następnie wyjmij je z garnka.
- 2 łyżki octu balsamicznego zmieszaj z dwiema łyżkami szampana, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Każdą krewetkę przekrój wzdłuż i wymieszaj w tej zalewie.
- Krewetki układaj w wysokich kieliszkach do wina.
- Sylwestrową przekąskę udekoruj kawałkami cytryny i ziołami.